Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202496

Narcisme. Onbalans tussen denken en voelen.

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Ploeg, Piet van der

Neuropsychologie

Sandrina Wijnholds

18-04-2023

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Een goed boek voor iedereen die meer wil weten over narcisme en het leed dat veel betrokkenen hierbij ervaren. Er wordt heel helder uitgelegd wat narcisme inhoudt en hoe deze stoornis kan ontstaan. De impact die narcisme op partners en familieleden kan hebben, is goed beschreven en ook met duidelijke casussen geïllustreerd. Een bron van herkenning voor mensen die in hun directe omgeving te maken hebben met narcisme. Piet van der Ploeg heeft goed voelbaar weten te maken dat we niet te lichtzinnig over deze problematiek kunnen denken.

Er wordt duidelijke uitleg gegeven vanuit de neuro-psychosociale kant, waarbij de blijvende impact van vroegkinderlijke trauma op het brein en de innerlijke denk- en gevoelsschema’s geen rooskleurig beeld geven. De relatie tussen vroeg trauma en de neurologische consequenties roept na het lezen van dit boek wel meer vragen op dan dat het gelijk antwoorden geeft. Doen vergelijkingen met andere stoornissen en hersentrauma’s voldoende recht aan de plasticiteit en de complexiteit van het brein? Geeft trauma in de kritieke fase voor het aanleren van denk- en gevoelsschema’s een blijvend effect op het brein waardoor er een onvermogen tot compenseren ontstaat of zijn hierin nog andere verklaringen mogelijk? Maar als leek is het lastig om dit te beantwoorden en voor het begrijpen van de boodschap ook niet gelijk noodzakelijk. Bij het lezen van dit boek wordt wel duidelijk dat narcisme een ernstige verstoring geeft in relaties, waarbij verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij de narcist geen sinecure is.

Waardevol aan dit boek is dat er veel aandacht en erkenning is voor mensen die slachtoffer zijn van een narcistische ouder of partner. Ook worden praktische handreikingen beschreven voor de verwerking van de pijnlijke gevolgen bij deze stoornis.

In de tekst komen af en toe wat moeilijke begrippen voor, maar achter in het boek wordt elk begrip duidelijk uitgelegd. Grammaticaal laat het boek hier en daar wel wat te wensen over. De schrijver wekt de indruk dat zijn woordkeus soms door klankassociaties gehinderd wordt. Ook wordt heel frequent bij bijzinnen het voegwoord weggelaten, wat de zinsstructuur niet altijd ten goede komt. Maar de inhoud is waardevol en wordt van harte aanbevolen aan iedereen die in zijn of haar omgeving met narcisme te maken heeft.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.