Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202497

Surplace

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Loenen, René van

Dichtbundel

Saskia Schouten

18-04-2023

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Surplace is een vertragingstechniek in de wielersport, een techniek om er uiteindelijk voordeel mee te behalen in de race. Deze titel is goed gekozen, omdat de gedichten je dwingen om even stil te staan bij het beeld dat het gedicht oproept.

Kleine en grote geschiedenis en omgeving zijn belangrijke bronnen voor de poëzie van René van Loenen. Hij maakt op een subtiele manier gebruik van deze bronnen.

Dit boekje heeft vier delen: Tijdslot, Tongwerken, Coulissen, Klein uur U.

De gedichten zijn het waard om meerdere keren te lezen. Het gedicht Vrouwenmantel bijvoorbeeld, vergelijkt deze plant met het heelal en het gedicht Klein uur U is een speurtocht in terzinen, gedichtverzen. Het speelt zich af in 1912 en beschrijft een vijfjarig jongetje, genaamd Alexander, dat op een driewieler door Culemborg rijdt. De dichter kijkt hiernaar vanuit zijn eigen werkelijkheid. Alexander leeft in een herkenbare maar tegelijkertijd heel andere werkelijkheid die hij met kinderlijke fantasie tegemoet treedt.

Tussen foto’s van ansichtkaarten uit die tijd, staan de coupletten van het bijzondere gedicht. Bij elke ansichtkaart staat een klein, rond fotootje van het jongetje Alexander.

Een bijzondere bundel voor de liefhebber van gedichten.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.