Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20042

Zwaartekracht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Reesink, Annemieke

Roman

Saskia Schouten

08-04-2020

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Vera groeit op in een dorpje in de Achterhoek op een boerderij. Wanneer ze met haar ouders, tweelingbroer en zusje gaat verhuizen naar de Randstad, verandert haar leven. In de klas wordt ze uitgescholden voor ‘boerinnetje’. Tijdens de lessen dwalen haar gedachten regelmatig af naar het leven op de boerderij. Werken, rusten, zaaien en oogsten, bidden en Bijbellezen en twee keer naar de kerk op zondag.

Dan leert Vera Leroy kennen en ze krijgen een relatie. Leroy blijkt toch niet zo erg gelovig te zijn als Vera aanvankelijk dacht. Hoewel Vera nogal cynisch tegenover bepaalde dingen in de kerk aankijkt, wil ze God blijven zoeken en ziet ze Hem ook in de gewone, dagelijkse dingen. Dan wordt ze zwanger en moet er zo snel mogelijk getrouwd worden. Ze krijgen een dochtertje, Kirsten.
Leroy is veel met zijn spelcomputer bezig en vindt het niet altijd prettig als Vera hem regelmatig vraagt hoe hij bepaalde dingen met betrekking tot God en het geloof ziet. Hij wil niet hardop bidden of uit de Bijbel lezen.

Via buurvrouw Els komt Vera bij de Pinkstergemeente terecht. Haar vader heeft er geen goed woord voor over en schetst haar een karikatuur van deze geloofsgemeenschap. Maar Vera ervaart dat het niet zo is als haar vader heeft gezegd. Ze laat zich dopen en doet op aanwijzing van Els verschillende occulte dingen uit haar huis weg. Els blijkt toch trekjes te hebben van haar reformatorische leraren en Achterhoekse tantes die zichtbare knieën en blote schouders al onzedig vonden. Ze vindt het rokje van Vera te kort en zegt erbij dat Vera’s houding mannen verleidt. Daarmee doelt ze op het danspasjes oefenen voor aanvang van de zondagse dienst. Vera doet dat samen met een ander gemeentelid en diegene wordt door Els afgeschilderd als iemand die het geloof niet serieus neemt en niet los is gekomen van de wereld. Vera laat zich beïnvloeden. Later besluit Vera om niet meer naar de kerk te gaan maar ze blijft wel in God geloven.

Toen ik in dit boek begon, leek het me heel boeiend. Maar al lezend, vond ik het steeds minder leuk omdat Vera steeds negatiever werd. Haar houding tegenover de reformatorische kerk en later haar houding tegenover de Pinkstergemeente, nodigt niet uit om naar een van deze geloofsgemeenschappen te gaan, als je op zoek zou zijn naar een kerk.

Als Vera zwanger wordt, wordt er weinig over haar gevoelens beschreven. Een paar hoofdstukken later heeft ze een kind. Bepaalde scènes worden feitelijk beschreven zoals het bezoek van Leroys ouders aan Vera’s ouders. Vera’s gedachten over God worden wel beschreven op een poëtische manier zoals: God begint te zuchten in de balken, zachtjes klaagt Hij in het werkende hout.
Als Vera in een negatieve bui is, wordt uitgebreid de omgeving beschreven als ze uit het raam kijkt. De struiken, de zwangere wolken, de waslijn die trilt in de hitte en de zonnebloemen die ze eigenhandig om wil trappen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.