Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

13064

Zingen in de nacht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Pittman, Allison

Christelijke roman

Cora van Dijk

06-09-2013

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Deze roman begint met het Amerikaanse plattelandsleven van Camilla in 1850. Zij heeft een wat saai leven op de boerderij van haar ouders. Haar leven bestaat uit klusjes doen op de boerderij en naar school gaan, ze wordt opgevoed met de Bijbel als Woord van God. Dit is voor haar ouders heel belangrijk. Dagelijks wordt uit de Bijbel gelezen en de zondagse kerkdienst wordt trouw bezocht.

Dan wordt dicht bij de boerderij een kamp met reizigers opgeslagen. Vader waarschuwt Camilla dat ze geen contact met hen mag hebben, omdat het mormonen zijn. Camilla komt op een dag op weg naar school een jongen van de mormonen tegen, Nathan. Het is een heel vriendelijke jongen en ze begrijpt niet waarom haar ouders deze mensen slecht vinden. Het blijkt dat ze uit dezelfde Bijbel lezen als zij, daar kan toch niets mis mee zijn? Als ze Nathan wat vaker ontmoet, begint haar hart te branden van liefde voor deze jongeman. Er komt een dag dat ze, tot groot verdriet van haar ouders, besluit om mee te reizen met het kamp en het komt tot een huwelijk tussen haar en Nathan. Camilla is een gelukkige vrouw, zeker als er ook kinderen geboren worden geniet ze van haar gezin en de vriendelijke mensen om haar heen. Toch merkt ze ook wel dat het er in haar nieuwe omgeving heel anders aan toegaat dan ze gewend is; er is een profeet aan wie ze moeten gehoorzamen, omdat hij een openbaring van God gehad zou hebben. De leefwijze van deze mensen is anders, er zijn mannen die meerdere vrouwen hebben. Er wordt vaker uit het boek van Mormon gelezen dan uit de Bijbel. Heel langzaam ontstaat er twijfel bij Camilla. Kan zij hiermee instemmen? Als ze dat niet doet, loopt haar huwelijk stuk en dat zal God toch zeker niet willen?

Deze roman begint als een nogal zoetsappige liefdesroman. Maar gaandeweg het verhaal komen er interessante kwesties aan de orde: hoe ga je om met vragen rond het geloof? Wat betekent huwelijkstrouw voor je? Staat het Woord uit de Bijbel wel centraal in mijn leven? Is God het belangrijkste in mijn leven of vertrouw ik toch op mensen? Deze vraagstukken maken dat het verhaal meer is dan een love story. Helaas is het slot van het boek een beetje gekunsteld. Het gaat ook te snel, alsof het haast heeft een einde aan het verhaal te breien. Juist de gevoelige materie die hier ter sprake komt, had beter uitgewerkt kunnen worden. Toch is het alles bij elkaar geteld een liefdesroman die de moeite waard is om te lezen.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.