Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17087

Zijn bloedige plan

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Macrae Burnet, Graeme

Thriller

Sjoerd Veenman

10-07-2017

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het intrigerende verhaal van een jonge moordenaar.

In Zijn bloedige plan neemt de schrijver ons mee naar een dorpje aan de Schotse kust, in het jaar 1869. Hoofdpersoon is Roderick Macrae, zoon van een arme pachter. Het boek bestaat uit een verzameling documenten, waarvan een door Roderick geschreven verhaal over zijn leven het belangrijkste is. Andere documenten zijn getuigenverklaringen, autopsierapporten en procesverslagen. De indruk wordt gewekt dat alles wat in het boek wordt beschreven waargebeurd is. Of dat werkelijk zo is …

In ieder geval komt de roman bijzonder authentiek over. Roderick Macrae bracht op zeventien jarige leeftijd drie mensen om het leven en dat op gruwelijke wijze. Hij bekent direct zijn schuld en de rechtszaak die volgt gaat dan ook vooral over de vraag of hij toerekeningsvatbaar is of niet. Roderick komt namelijk allesbehalve over als een koelbloedige moordenaar. Hij is een gevoelige en intelligente jongen, die zeker geen agressief karakter heeft.

Gaandeweg de roman wordt duidelijk hoe hij tot zijn daden is gekomen. En daarbij geeft de schrijver een fascinerend beeld van het leven in de Engelse standenmaatschappij van de negentiende eeuw. Het karakter van Roderick wordt overtuigend uitgewerkt. Dit alles maakt het boek tot een bijzondere leeservaring.

Wat jammer vond ik het dat het (Calvinistische) geloof van veel van de personages nogal karikaturaal wordt neergezet. De plaatselijke predikant is een ongevoelige en harde man. Het lijkt wel of hedendaagse auteurs van historische romans alleen dat soort geestelijken kunnen opvoeren, terwijl je me niet wijsmaakt dat er ook in die tijd niet heel veel liefdevolle en betrokken predikanten rondliepen.

Dit neemt niet weg dat ik erg van de roman heb genoten, vooral omdat niet alle vragen die gaandeweg het verhaal bij me opkwamen duidelijk worden beantwoord. Dit zorgt ervoor dat het boek me niet loslaat.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Zijn bloedige plan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.