Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17086

Hoofd, hart en portemonnee

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Scott Rodin, R.

Verdieping

Frea Kroese

10-07-2017

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het hoofdthema van dit boek is: Ieder mens heeft drie bekeringen nodig: de bekering van zijn hoofd, de bekering van zijn hart en de bekering van zijn portemonnee. Dit is een citaat van Maarten Luther. In dit boekje wordt ‘de derde bekering’ belicht met een verhaal. In dit verhaal spelen twee personen de hoofdrol. Walt is een fondsenwerver, die jarenlang in dienst is geweest van een fondsenwervend bedrijf dat voor goede doelen werkt. Hij staat op het punt om zijn vervanger in te werken. In het verhaal trek je twee dagen met deze mannen op en luister je naar hun gesprekken.

De kandidaat-fondsenwerver moet een heel nieuwe visie ontwikkelen over zijn werk, want de cultuur en de missie en de visie van dit bedrijf zijn totaal anders dan die van andere bedrijven. Het eerste doel is niet het binnenhalen van fondsen. Dat lijkt raar voor dit bedrijf, maar langzamerhand kom je erachter waarom dit niet het eerste doel is.
Er worden veel vragen gesteld in dit boekje, maar de vraag die mij het meest trof, is deze: “Welke gift die jij ooit gaf in je leven, gaf je echte en diepe vreugde?” Ik moest ogenblikkelijk denken aan de tekst: “God heeft de blijmoedige gever lief”. Er staat niet: “God heeft de gever lief.” Het verschil viel me nu opeens op.

In ieder geval, in dit boek is het geven een gevolg van relaties tussen mensen en tussen de mensen met God, het staat er nooit los van. Geven vanuit een schuldgevoel of omdat het nu eenmaal zo hoort, of omdat je het zo geleerd hebt, daarvan voelen we allemaal wel aan, dat daarmee iets mis is, dat er wellicht iets ontbreekt.

Een uitspraak van de fondsenwerver zet de hele manier van callcenters voor goede doelen op zijn kop: “Weet je, een van de belangrijkste onderdelen van mijn bekering was de omschakeling in mijn denken. Van een schaarstementaliteit naar een overvloedmentaliteit. Een aantal wijze mensen heeft me geholpen om te begrijpen dat er geen gebrek is aan middelen voor het financieren van al het werk van God. Er is alleen gebrek aan mensen die vol zijn van God.”

Alleen al deze mededeling zou ons stil moeten zetten en ons laten nadenken over hoe wij hier zelf in staan.

Aan het eind van het verhaal vind je aanbevelingen voor donateurs, fondsenwervers en bestuurders. En daarna vragen om gericht over de aangereikte ideeën na te kunnen denken en er met elkaar over te kunnen praten.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Hoofd, hart en portemonnee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.