Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202570

Waarom de wereld een hel nodig heeft

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Huijgen, Arnold

Theologie

Sandrina Wijnholds

25-01-2024

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Geloven wij vandaag nog in een hel? Huijgen betoogt dat de wereld een hel nodig heeft omdat het kwaad zijn plek moeten krijgen. In deze essay, die een bewerking is van zijn inaugurele rede aan de Protestantse Theologische Universiteit, geeft hij alvast de eerste verkenning van zijn onderzoek op dit onderwerp.

In het verleden is de hel nog wel eens ingezet als bangmakerij en veroordeling vanuit morele superioriteit. Sommige mensen zijn daardoor bang voor het oordeel en de hel. Anderen staan er onverschillig tegenover of hebben de hel als mogelijkheid losgelaten. In het alledaagse spraakgebruik komt de term hel steeds vaker voor, maar in de kerk en de theologie lijkt zij steeds minder aandacht te krijgen. De vraag die in deze essay opgeworpen wordt, is wat wij vandaag de dag nog met de hel kunnen.

Huijgen noemt eerst drie manieren hoe in de traditie over de hel is nagedacht. Hij verkent ook de Bijbelse gronden voor deze visies. De Bijbel blijkt niet zo eenduidig te zijn. Huijgen komt met een nieuw motief om over de hel te spreken. Hij belicht daarbij aan de hand van Jezus’ neerdaling naar de hel vooral het aspect van uitsluiting. De hel draait om uitsluiting en veel minder om pijniging. Een belangrijk motief hierbij is dat er recht gedaan moet worden. Het kwaad moet ergens blijven. De hel is in Gods oordeel de uiteindelijke bestemming voor het kwaad. In Christus’ neerdaling heeft Hij het kwaad en de dood overwonnen. De verlossing is daarmee een beweging waarbij de hel haar plaats toegewezen wordt. Het kwaad moet zowel persoonlijk als in de wereld worden weggedaan zodat het goede en het leven overblijft. De hel is daarom voor de mens de plek waarbij je compleet wordt uitgesloten, daar waar je volledig van God bent losgekomen. Zo lang er leven is, zijn sommige ervaringen en situaties misschien wel hels, maar is er altijd hoop. Het kwaad komt een keer ten einde en wordt weggedaan. Huijgens conclusie is uiteindelijk dat er alleen zinvol over de hel gesproken kan worden als dit in het licht van Jezus gedaan wordt. De dreiging van de hel staat altijd in het licht van de overwinning van Christus. Zij is dan ook alleen vol te houden in geloof.

Net als in zijn eerdere werken behandelt Huijgen ook hier weer een boeiend en verrassend onderwerp. Zonder dat hij duidelijk positie voor bestaande visies kiest, heeft hij hiermee een hoopvolle boodschap weten te geven. Zijn schrijfstijl is vlot en aansprekend. Erg mooi is ook dat de voorbeelden met kleurrijke illustraties aangevuld worden. Alle nieuwsgierigheid naar het vervolg is gewekt. Ik kijk uit naar zijn uitgebreide studie over dit onderwerp.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.