Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202569

Onverbloemd

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Beskers, Annet

seksualiteit vrouw

Frea Kroese

25-01-2024

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Tegelijkertijd met dit boek ontving ik het boek Uitputtelijke liefde van Janneke Plas-Kuipers om te recenseren. Het was interessant om te merken wat de overeenkomsten zijn in de twee boeken en wat de verschillen zijn. De overeenkomsten zijn vooral de manieren hoe de vrouw om kan gaan met haar seksualiteit. Hoe fout het kan lopen met je seksualiteit als je een fout beeld hebt gekregen van wie je zelf bent. Op allerlei manieren lopen we als vrouw wonden op die te maken hebben met onze seksualiteit. En al die wonden hebben te maken met de vraag welke plaats onze seksualiteit in ons leven inneemt en wat het voor ons leven betekent.

De ondertitel van dit boek: Schaamteloos eerlijk over intimiteit en seksualiteit schiep verwachtingen bij mij, die niet zijn waargemaakt. De schaamteloze eerlijkheid ging veel meer over ervaringen en gevoelens in onze ziel, die ons mede hebben gevormd tot wie we zijn. Misbruik, onwetendheid, onvolwassenheid, onverantwoordelijkheid, geen weet hebben van de grenzen waarbinnen de seksualiteit hoort, het beeld dat porno levert over de vrouwelijke seksualiteit, schaamte, schuldgevoelens, erbij willen horen, de geliefde pleasen tot en met gedissocieerd vrijen. Dit is een eerlijkheid die openbaarheid verdient in de hele breedte van de samenleving. Hoe komt het toch dat er zo veel gewondheid is op seksueel gebied?

De schrijfster houdt de boodschap van het boek helemaal op vrouwelijke grond en de oplossingen die ze aanreikt om op een ‘goede manier’ met je seksualiteit om te gaan beperkt zich tot de vrouw zelf. Ze vergoddelijkt de seksualiteit zelfs en noemt het de levensstroom door middel waarvan je volheid ervaart.

Minpunt:

Bijna ridicuul is de stelling dat in haar beleving een kind ontvangen nooit het doel kan zijn van seks. Dat dit samenhangt met de sfeer van het boek waarin zelfbeminnen wordt verheven tot een daad van aanbidding en iets dat compleet is als je dat in je eentje doet, is ontegenzeggelijk maar strijdig met hoe we als man en vrouw geschapen zijn en met welk doel we geschapen zijn. Het gaat in die zin niet over de intimiteit tussen man en vrouw, maar de intimiteit van jezelf met je eigen seksualiteit.

Pluspunt:

Je kunt leren van Annets “schaamteloze eerlijkheid” dat alle vrouwen, wie je ook bent en waar je ook woont, worstelen met seksualiteit vanwege een universele gebrokenheid.

Maar lees vooral ook het boek Onuitputtelijke Liefde van Janneke Plas-Kuipers die een weg aanwijst van zelfcompassie die meer in de lijn ligt van de weg van de Heer Jezus Christus.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.