Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20058

Verlangen naar een goede wereld

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Both, Pieter

Boek geloofsopbouw

Frea Kroese

11-05-2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In acht hoofdstukken die gekenmerkt zijn door woorden die met een V beginnen beschrijft Pieter Both hoe christenen zich in onze cultuur verhouden tot deze begrippen. Hoe zit het met vertrouwen? Hoe leef ik in verbinding? Waar gaat ons verlangen over en wie is de Vertrooster? Hoe nodig is het om verzoening te brengen en te ontvangen? Hoe verdelen we dat wat we van God hebben gekregen en hoe verduren we in het leven? En als laatste hoofdstuk gaat het over onze vrijheid. Aan het eind van elk hoofdstuk vind je wat vragen en daarbij te lezen stukken uit de Bijbel. En in elk hoofdstuk komt een persoon uit de wereldgeschiedenis aan het woord. Dat zijn stuk voor stuk prachtige stukjes om te lezen. Deze personen hebben het specifieke onderwerp in hun leven ten uitvoer gebracht. Zij zijn een voorbeeld van hoe het zou kunnen zijn om het goede leven te leven. Mensen zoals jij en ik, maar met een diepte en een groei in hun leven waar je jaloers op zou kunnen worden en beter nog, zou moeten zijn.

Een goede wereld komt niet uit zichzelf. We zijn geroepen om van deze wereld een betere wereld te maken, maar dat kunnen we zeker niet in eigen kracht. We hebben God en elkaar hard nodig om te erkennen wat belangrijk is, iets te willen doen aan kwaad en onrecht en ons over te geven in de goede handen van God. Het hoofdstuk over verduren heeft me geraakt. Soms zijn mensen in omstandigheden waarin ze meer verduren dan gestalte kunnen geven, meer hopen dan beramen, meer volharden dan vorderen, zegt Dietrich Bonhoeffer. Onderscheid te mogen hebben in de tijd waarin je leeft en zien waar het op dat moment op aan komt, dat is een zegen. Dat kan ook een strijd zijn. Het kan enorm veel rust geven. Geen begrip in onze cultuur dat zo onder druk staat: verduren. We leren niet meer om te verdragen, te verduren, vol te houden en uit te zingen. Het moet hier en nu beter of anders worden. Maar bij God en zijn kinderen is het wel degelijk een onderwerp. Terwijl je verzet pleegt, verduur je. Terwijl je een andere verdeling voorstaat en het zelf voorleeft, verdraag je. Terwijl je vertrouwt en verbinding zoekt, hou je het vol.

Acht belangrijke waarden voor elk mensenleven. Acht hoofdstukken om zelf te lezen, of te bespreken met anderen. Waarden die op de een of andere manier onder druk staan, terwijl ze het verdienen om in ieders leven vorm te krijgen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.