Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20057

Proef en zie

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Feinberg, Margaret

Kookboek, Bijbelstudieboek over voedsel

Antoinette Schram

08-05-2020

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het boek staat in het schap van de kookboeken, maar het is veel meer dan dat. Het opent met een uitnodiging voor een culinair avontuur, een ontdekkingstocht naar de (symbolische) betekenis van voedsel in de bijbel.

Margaret Feinberg opent haar boek met een bekentenis over hoe zij en haar man naar een eetafspraak moesten waar ze helemaal geen zin in hadden. Het werd een etentje om nooit meer te vergeten. De gastvrijheid was een warm bad en Margaret ontdekte dat samen genieten van lekker voedsel en verhalen uitwisselen, niet alleen het lichaam voedt maar ook de ziel.

Margaret Feinberg, een Amerikaanse Bijbelleraar gelooft dat God zelf daarachter zit. Zij noemt Hem in haar boek ‘Proef en zie’ zelfs een foodie, omdat God de Schepper is van het voedsel en de mens en in de Bijbel talloze verwijzingen en verhalen die gaan over eten staan. Voor dit boek heeft Margaret zich gericht op zes etenswaren, namelijk:

  • Vis – proef en zie Gods macht
  • Vijgen – proef en zie Gods welbehagen
  • Brood – proef en zie Gods gemeenschap
  • Zout – proef en zie Gods doel
  • Olijven – proef en zie Gods genezing
  • Lamsvlees – proef en zie Gods redding

Er is ook een toetje, het laatste hoofdstuk waarin ze al haar ervaringen samenvat, waardoor je Gods goedheid kunt ontdekken, door te erkennen dat God de gever is.

Zes hoofdstukken beginnen met verhalen over hoe Margaret op zoek gaat naar de oorsprong van het voedsel. Ze gaat vissen in het meer van Galilea, vijgen plukken in Californië, brood bakken met een hoogleraar, afdalen in een zoutmijn, olijven plukken in Kroatië en in de leer bij een vleesmeester in Texas. Al die avonturen zijn met veel gevoel voor zelfspot, in geuren en kleuren verteld. De ervaringen verbindt de schrijfster eenvoudig met de Bijbel, zonder dat de Bijbelteksten worden genoemd. Het zorgt voor een rustige bladspiegel met korte alinea’s, die lekker lezen.

De verwijzingen naar de Bijbel staan in een lijst met noten, gerangschikt op paginanummer, waar ook andere bronnen worden vermeld die gebruikt zijn voor stellingen die gedaan worden in het hoofdstuk. Er zit verrassend veel nieuwe informatie tussen, niet alleen uit onbekende Bijbelverhalen maar ook wat betreft de symbolische betekenis, waardoor ik het boek met verwondering lees en meer eerbied voor God en het christelijke geloof krijg. Margarets liefde en enthousiasme spat van elke pagina, zodat het mij aanspoort om zelf de keuken in te gaan en brood en koekjes te bakken of eenvoudige dips te maken. Elk hoofdstuk heeft maar een paar recepten met het ingrediënt van het hoofdstuk, dus als receptenboek schiet het tekort, maar het maakt het meer dan goed door de overige inhoud.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.