Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20060

Verhaal zoekt Liefde - Lisa Wingate

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Wingate, Lisa

Christelijke roman

Frea Kroese

16 mei 2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Als Jen Gibs als redacteur bij Vida House Publishing wordt aangenomen, denkt ze dat haar gloriedagen zijn aangebroken, een van de beste tijden in haar carrière. Ze heeft jaren keihard gewerkt om haar jeugd te vergeten en een mooi leven te krijgen. Een jeugd vol armoede, sektarisme en geweld. Maar juist in die eerste week, vindt ze een oud manuscript op haar bureau waardoor al haar pogingen om haar geschiedenis te herschrijven onderuit worden gehaald. Ze vermoedt dat het manuscript van de manuscriptenberg is gehaald door collega’s die haar als groentje willen testen. De manuscriptenberg staat in de grote vergaderruimte van het uitgeversbureau en het is verboden om die aan te raken. Ze wil het ongemerkt terugleggen op de berg, maar op de een of andere manier lukt het niet en begint ze het toch te lezen.

Het is een verhaal van honderd jaar geleden, toen mensen al bij elke afwijkende vorm van blank-blauw-blond als snel gekleurd werden genoemd en als minder werden behandeld. Veel minder. Soms minder dan een dier. Een verhaal waarin een meisje, afkomstig uit de Appalachen, maar niet met een duidelijk Indiaanse achtergrond, maar eerder Portugees of Italiaans, met zwart haar en blauwgrijze ogen, zich moet verbergen voor de wreedheid van de mensen op wie ze is aangewezen. En het is het verhaal van een blanke jongen uit Charlottetown, die de Amerikaanse wildernis met flora en fauna in kaart wil brengen voordat er rails en wegen komen. Ze blijken samen te moeten vluchten voor deze slechte mensen.

Doordat het verhaal haar niet loslaat en ze van de eigenaar van de uitgeverij opdracht krijgt om uit te zoeken wie de auteur is, moet zij terug naar haar geboortegrond, hetzelfde berggebied in de Appalachen. Dan begint haar eigen strijd tegen de demonen uit haar verleden en haar verlangen naar een glorieus heden. Vindt zij de auteur? En als ze hem vindt, zou ze hem dan zover krijgen dat hij dit manuscript wil afmaken?

Ten diepste gaat het boek over de vraag of je een dubbeltje blijft als je ervoor geboren bent, of dat er een kans is om een kwartje of zelfs een goudstuk te worden. Dit verhaal kruipt dieper dan onder je huid, het gaat dwars door je ziel en als jij zelf ook nog worstelt met de dingen uit je jeugd kan het zomaar zijn dat je sommige gevoelens herkent. Het boek eindigt met meer hoop en liefde dan ik verwacht zou hebben.

Een klein voorproefje:

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.