Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20061

De zoektocht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Berghuis, Wiesje

Tienerroman

Diane Kooistra en Saskia Schouten

20-05-2020

4 out of 5 stars  3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Deel 2 van Het mysterie van Ison

Diane Kooistra

In het tweede deel van deze serie gaan Roi en Anna-Maé apart van elkaar op avontuur. Eigenlijk zijn ze op zoek naar elkaar. Anna-Maé vindt een nieuw thuis van huis en Roi leert het geheim rondom zijn gevonden steen steeds beter kennen.

Voor in dit boek is een kaartje te vinden van het land waar de hoofdpersonen wonen. Daar ben ik heel blij mee, verder ontbreekt nog enige informatie maar omdat ik gelijk door kon lezen en helemaal in het verhaal zat, miste ik dat niet zo erg. Er is meer ruimte en diepgang rondom de gevoelens van Roi en Anna-Maé. Je leert ook steeds meer over de cultuur waarin de beide tieners grootgebracht worden, de een in veiligheid en ruimte om jezelf te zijn en de ander in een onveilige omgeving waar gezegd wordt dat vrouwen achter het aanrecht horen. En dat terwijl ze in hetzelfde land wonen. Letterlijk ver van elkaar verwijderd.

Er wordt mooi verteld over de avonturen van dit tweetal, los van elkaar, hun ervaringen en je wilt niets anders dan dat ze bij elkaar komen. Voor dat zover is word je op het puntje van je stoel gezet. Ik werd geraakt door de symboliek van de steen. In het verhaal wordt ruimte gegeven om hier zelf jouw invulling aan te geven.

De beschrijving van wat een hersenschudding doet, klopt naar mijn gevoel helemaal en past ook in het verhaal.

De personages groeien, de trilogie gaat met een sneltreinvaart naar het derde deel toe. Dit deel is een mooi vervolg op het eerste deel en vooral door het gebruik van een kaartje wordt het beeld dat de lezer zich kan vormen, steeds mooier.

 

Saskia Schouten

Roi kan Anne-Maé niet vergeten. Ze houden contact via WhatsApp maar op een gegeven moment krijgt Roi geen reactie meer. Hij begint zich zorgen te maken en raakt er steeds meer van overtuigd dat ze in gevaar is. Maar kan hij het maken om weer stiekem weg te lopen? Uiteindelijk neemt hij zijn moeder in vertrouwen.

De vader van Roi is erop tegen dat Roi de bijzondere steen (die hij in deel 1 gevonden heeft) bewaart. Hij wil hem absoluut niet meer in huis hebben. Hij gooit hem weg en Roi gaat hem ’s nachts zoeken. Hij wil hem koste wat kost terugvinden. Zal hem dat lukken?

Anne-Maé is van huis weggelopen omdat ze in gevaar is. Haar vader en broers hebben zich bij een terreurorganisatie aangesloten. Ze neemt het besluit om niet meer op de appjes van Roi te reageren. Hij moet blijven waar hij is, daar is hij veilig. Maar dan komt ze in een gevaarlijke situatie terecht…

Deel twee is minstens zo spannend als het eerste deel, maar dit deel vind ik ook niet geschikt voor kinderen van tien. Termen als: ‘geveinsde waardigheid’, lijken me moeilijk te begrijpen. Dit boek heeft een open einde en dat vind ik nogal aangrijpend voor deze leeftijdsgroep. Maar het zorgt er wel voor dat je zo gauw mogelijk aan het derde deel wilt beginnen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.