Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20062

De steendragers

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Berghuis, Wiesje

Tienerroman

Diane Kooistra en Saskia Schouten

22-05-2020

5 out of 5 stars  3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Deel 3 van Het mysterie van Ison

Diane Kooistra

Let op: er kunnen spoilers in zitten als je deel 1 nog niet gelezen hebt!

Roi en Anne-Maé zijn eindelijk samen. Ze genieten ervan dat ze elkaar nu elke dag kunnen zien. Hun avonturen samen zijn tot nu toe spannend en heftig geweest. Roi overweegt om zijn steen weg te doen, maar Anne-Maé grijpt in.

De tieners bedenken het plan om samen op wintervakantie te gaan, om nieuwe herinneringen op te bouwen en zo de ellende die ze samen meegemaakt hebben, te vergeten. Hun reis verloopt alleen niet zoals gepland. Door een onverwachte sneeuwstorm raken ze verwijderd van hun reisgezelschap. In een poging de weg terug te vinden naar de groep ontmoeten ze David, een man die hun leven zal veranderen. Hij neemt ze mee op een avontuur dat ze nooit meer zullen vergeten. Houden de tieners stand onder deze zware beproevingen? Is hun relatie opgewassen tegen de uitdagingen die ze te verduren krijgen? En welke rol heeft de steen in dit verhaal?

In het derde deel begin ik te lezen met de hoop dat het verhaal net zo spannend blijft en er een mooie afronding zal zijn van deze trilogie. Maar ineens zag ik achter in het boek een mooie verrassing! Een uitneembare kaart van het land waar het verhaal van Roi en Anne-Maé wonen en waar alle avonturen gebeuren. Dat vond ik tijdens het lezen erg prettig om erbij te kunnen houden en te gebruiken als boekenlegger.

Roi en Anne-Maé gaan op wintervakantie met kamp mee, skiën en genieten van de sneeuw is de bedoeling. Maar alles loopt anders als ze in een sneeuwstorm terechtkomen en van de groep verwijderd raken. Ze ontmoeten een oude bekende en leren hoeveel het met jou doet om iemand te vergeven. De stenen, want nu zijn er meer in het verhaal, zorgen dat ze wonderen zien en dat al hun plannen overhoop komen te liggen.

Dit is een spannende afsluiter van deze trilogie. Ik merkte tijdens het lezen dat ik meer en meer in het verhaal kwam. Het is ook fijn als er meer ruimte is voor de relatie tussen de hoofdpersonen. Ze hebben nu echt verkering.

De symboliek van de stenen en wat ze betekenen raakte mij. Wat een mooie manier om aan tieners uit te leggen wat geloof met en voor jou kan doen. Echt een heel mooie invalshoek.

De personages zijn in elk deel goed uitgewerkt, ze komen dichter bij jou en nemen deel aan het verhaal. Ook fijn dat hier ruimte is voor de ouders van Roi en andere personen dan de directe hoofdpersonen.

Het plot ontroerde mij en vind ik heel mooi verwoord, jammer dat deze serie voorbij is. Ik moest de hoofdpersonen echt loslaten.

De trilogie Het mysterie van Ison is nu uit, een heerlijke serie boeken die je apart zou kunnen lezen maar dat zou een gemiste kans zijn.

 

Saskia Schouten

Vanwege Rois kostbare steen is zijn vader vertrokken. Hij is erop tegen dat Roi die steen in bezit heeft. Om die reden overweegt Roi om de steen weg te doen. Maar daar is zijn vriendin Anne-Maé fel op tegen. De steen heeft hem immers meermalen door moeilijkheden heen geholpen? Roi luistert naar haar en ze besluiten om samen de betekenis van de steen te zoeken.

Met een groep gaan ze op wintersportvakantie. Dan raken ze verdwaald in een sneeuwstorm waardoor ze David ontmoeten. Hij blijkt net als Roi ook een steendrager te zijn. Roi en Anne-Maé gaan met hem een spannend avontuur aan. Ze ontmoeten nog meer steendragers maar krijgen ook te maken met steenhaters…

Dit derde deel is een spannende parabel. Het christelijke aspect komt hier meer in naar voren dan in de voorgaande delen. In het stuk over steendragers en steenhaters is de christenvervolging te herkennen. Maar ook in dit deel staan verschillende termen die ik niet geschikt vind voor deze leeftijdsgroep o.a. : Roi en Anne-Maé worden een ‘liefdespaar’ genoemd. Verschillende plaatsnamen zijn anagrammen. Ison is Sion, Majulezer is Jeruzalem. Op de bijgeleverde kaart van het fictieve land staan meer anagrammen. Ik weet niet wat de bedoeling is van de anagrammen van Galaten, Goliath, kennis, bron en trotser, want die komen niet in het verhaal voor. Maar leuk voor de jonge lezers is om te puzzelen wat al die plaatsnamen betekenen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.