Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19092

Vergiffenis

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Schouten, Saskia

Christelijke novelle

Cora van Dijk

06-09-2019

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De proloog van deze novelle start in Mali. Een ernstige en spannende oorlogssituatie. Dan opeens lijkt het over te gaan in een eenvoudig verhaal van een vrouw die op vakantie gaat. Maar dan komen er onverwachte zaken op het pad van Rasika. Ze wordt aangezien voor haar nichtje door een mannelijke reiziger, Jochem. Ze besluit een spel met hem te spelen, door niet te vertellen wie ze is. Maar al snel merkt ze dat ze dat beter niet had kunnen doen. De vakantie verandert in een nachtmerrie. Langzaam wordt in het boekje duidelijk wat de beschreven situatie in Mali met dit alles te maken heeft.

Ik ben niet echt een liefhebber van novelles. Personen worden niet uitgediept en vaak is het een oppervlakkig verhaal. Niet bij Saskia Schouten. In 116 pagina’s komen de onderwerpen PTSS, wraak en vergeving voorbij. Toch houdt ze zich aan het principe van de novelle. De personen worden niet echt uitgediept en er is weinig gedaan aan de couleur locale. Des te mooier is het dat deze novelle geen moment verveelt. Je wilt de personen beter leren kennen en weten hoe het afloopt, dus je interesse blijft steeds aanwezig. Jammer vind ik het wel dat enkele malen in het verhaal naar voren komt dat de naam van de hoofdpersoon, Rasika, zo bijzonder is. En telkens dacht ik: nu vertelt Saskia waarom, maar nee…. Dat miste ik. Deze novelle lijkt me een goed startpunt voor een roman met dezelfde hoofdpersoon. Wie weet?

Saskia schreef deze novelle ter gelegenheid van haar 12,5 jarig schrijfjubileum. Een periode waarin ze duidelijk gegroeid is als auteur van christelijke romans en liefdesromans. In de laatste uitgaven is er ook spanning in de boeken verwerkt.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Vergiffenis

 • Arie de Ruiter schrijft:

  De proloog van dit boek speelt zich af in Mali, waar Nederlandse militairen op vredesmissie in een oorlogssituatie belanden. De opdracht, waar ze mee bezig zijn, wordt abrupt afgeblazen. Vanuit het commandocentrum geeft kolonel Tessa Schippers het bevel tot terugtrekking onder achterlating van een gewonde collega, die in handen valt van vijandige Toearegs.
  In hoofdstuk 1 zijn we een paar jaar verder. We maken kennis met Rasika, die op vakantie naar Malta gaat. Daar aangekomen, maakt zij kennis met Jochem die haar aanziet voor haar nicht Tessa. Rasika speelt een spelletje met hem en doet zich inderdaad aan hem voor als haar nicht. Hoewel ze hem wat apart vindt, besluit ze toch om een dag met hem op te trekken. Ze doorziet niet dat ze daarmee een tijd tegemoet gaat, waarin ze haar veiligheid en leven niet zeker is.
  Het boekje leest als een trein. Met recht zou het een thriller genoemd kunnen worden. Meer nog dan de spanning valt de diepgang op. De gelovige Rasika zoekt haar steun bij God. Ze vertrouwt erop dat Die haar uit haar situatie zal verlossen.
  Een Saskia-Schouten-roman kenmerkt zich door de romantiek. Ook daar is in dit boek plaats voor ingeruimd. De ingetogen manier, waarop dit gebeurt, doet volledig recht aan de rest van de inhoud.
  We kennen Saskia Schouten voornamelijk van de luchtige liefdesromans die de afgelopen tijd met regelmaat van haar verschijnen. ‘Vergiffenis’ toont aan, dat zij tot veel meer in staat is!

  Arie de RuiterGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.