Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19091

Gewone genade

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Krueger, William Kent

Detective

Sjoerd Veenman

03-09-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Gewone genade van Krueger is in de eerste plaats een detective, en een goede. ‘Het was een zomer waarin de dood in vele gedaanten langskwam,’ lees je al op de eerste pagina. Veelzeggend. Kruegers boek is een whodunit, maar het is veel meer dan dat. Het verhaal stelt diepe vragen over de dood. Over wat het sterven van een ander met je doet en hoe je leven er door kan worden veranderd.

Een citaat van de Griekse schrijver Aeschylus wordt meerdere keren herhaald: ‘Wie wil leren moet lijden. En zelfs als we slapen glipt de pijn, die niet vergeten kan, druppel voor druppel ons hart binnen, totdat, midden in onze eigen wanhoop en tegen onze wil, er wijsheid komt, door de vreeswekkende genade van God.’

Die ‘vreeswekkende genade’ is voortdurend op de achtergrond aanwezig. Hoofdpersoon van het verhaal is Frank, een man van rond de vijftig, die vertelt over de tijd waarin hij een jaar of dertien was. Hij komt uit een allesbehalve doorsnee gezin. Zijn vader is dominee. Zijn moeder is intelligent en ontevreden. Zijn oudere zus heeft grote geheimen en zijn jongere broer stottert en wordt gepest. Zelf heeft hij prettige en minder prettige karaktereigenschappen. Soms vol overmoed, soms machteloos, slaat hij de drama’s die zich om hem heen afspelen gade.

Er schijnen lezers te zijn wiens leven door het lezen van Gewone genade is veranderd. Dat zou ik m.b.t. het mijne niet durven beweren, maar ik heb de roman absoluut met plezier gelezen en er zeker het een en ander van geleerd. Dat betekent niet dat ik geen kritiek heb. De hoofdpersoon is dertien, maar gedraagt zich (te) vaak niet zoals iemand op zijn leeftijd dat zou doen. Zijn gedrag is dan te volwassen en dat doet af en toe afbreuk. Veel erger vind ik het dat de schrijver, die zich voor zover ik weet christen noemt, bewust heel wat vloeken in zijn verhaal opneemt. Hierover is in enkele media een discussie gevoerd. Een aantal christelijke boekhandels verkoopt het boek om die reden niet, en dat begrijp ik. Waarom zou iemand die zegt God te dienen Zijn Naam willen misbruiken? Ik kan dat niet plaatsen. De vier sterren geef ik voor het intrigerende, spannende en soms diepzinnige verhaal. De vloeken zijn zeer storend en onnodig.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.