Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

12064

Vergeten en vergeven

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Holmes, Gina

Christelijke roman

Antoinette Schram

06-07-2012

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Is er een tweede kans voor een huwelijk? Gina Holmes pakt dit thema op in haar tweede roman. Eric Yoshida is een vijftiger, die in het eerste hoofdstuk vertelt hoe hij zijn grote liefde Kyra heeft leren kennen en in het volgende hoofdstuk wakker wordt naast een vrouw die de zijne niet is. Hij wordt overspoeld met spijt en weet dat zijn huwelijk van 20 jaar, waarvan de laatste twee jaren slecht waren, nu definitief voorbij is.

Maar dan blijkt Kyra, zijn vrouw door een ongeluk, een hersenschudding te hebben en tijdelijk geheugenverlies, waardoor ze niets meer weet van die compromitterende email, waardoor ze haar man de deur heeft gewezen. Sterker nog, ze is dolverliefd op hem en zielsgelukkig dat hij niet dood is, wat zij op één of andere manier dacht. Een ingewikkelde situatie voor Eric: hij komt weer thuis, wil niets liever dan een tweede kans bij zijn vrouw, maar kent haar goed genoeg om te weten dat het allemaal voorbij zal zijn als zij haar geheugen terugkrijgt.

Gina Holmes heeft lef om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van een overspelige man met al zijn emoties. Ze maakt er geen held van: een hardwerkende man, die vooral leeft voor zijn carrière, een controlfreak met zichzelf ingenomen, hoewel hij zich ook schuldig voelt, maar vooral erg laf om de waarheid te vertellen. Dat maakt het verhaal langdradig, bijna slepend. Het is natuurlijk wel realistisch; je zet je niet zomaar over ontrouw heen. Wat dat betreft is haar boek wel geloofwaardig, overigens niet wat betreft het geheugenverlies van Kyra. Het is aan de schrijfstijl van Gina Holmes te danken, de manier waarop ze andere levensechte mensen rond Eric heen zet, dat je geboeid blijft lezen. Op een gegeven moment had ik het boek bijna weggegooid uit verontwaardiging over Erics gedrag, (ware het niet dat ik het verhaal op een e-reader aan het lezen was).

Verder is het een verdienste van Gina Holmes dat ze het geloof op een natuurlijke manier in het verhaal verweeft. Eric zegt christen te zijn, maar daar blijkt niet veel van. Zijn vriend Larry houdt hem de waarheid op verschillende manieren voor, maar het werkt niet als een 'toverstokje' dat Eric zijn gedrag daardoor verandert. Dat heeft tijd nodig. De tweede kans die Eric zoekt voor zijn huwelijk, is uiteindelijk veel meer een tweede kans voor hemzelf. Als hij op een kruispunt staat, blijkt dat hij toch een verrassende keus kan maken. Daarmee raakt dit boek meer thema's dan alleen de huwelijksproblematiek, het gaat ook over het najagen van dromen, wat echt belangrijk is in het leven.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.