Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202237

Vechten of vluchten

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Hans Mijnders

jeugdroman nu over verzetsstrijdster WOII

Thea Zoeteman

01-06-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ellemijn en haar vriendin Tanja moeten een onderwerp verzinnen voor een presentatie op school. Haar moeder heeft krantenknipsels bewaard over Coosje Ayal, een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Ze is nog maar vijftien als ze betrokken raakt bij gevechten tegen de Japanners. Ellemijn en Tanja worden enthousiast als ze over Coosje lezen.

Ondertussen zijn er grote problemen met Dexter, Ellemijns broer. Zijn verkering is plotseling uit en hij loopt kwaad de deur uit. Niemand weet waar hij is. Omdat Ellemijn denkt dat het allemaal de schuld van Milou is, neemt ze wraak. Maar er blijkt een heel andere reden achter de breuk te zitten, dan zij vermoedt.

Ellemijn en Tanja gaan aan de slag met hun presentatie. Ze komen in contact met de kleinzoon van Coosje die hun graag wil vertellen over zijn oma. Ellemijn en Tanja zijn er diep van onder de indruk wat Coosje op jonge leeftijd heeft doorgemaakt. Met Dylan gaan ze naar de begraafplaats waar Coosje begraven ligt.

Op een dag wordt Ellemijn door Dexter gebeld. Hij wil graag naar huis komen, maar hij durft niet. Ellemijn gaat hem halen. Ze komt er steeds meer achter dat haar broer een stoornis heeft. Ze vindt dat hij hulp moet zoeken.

Ze komt op het idee om Dexter de presentatie over Coosje te laten lezen.

Daarmee hoopt ze dat hij in gaat zien dat je moet vechten tegen tegenslagen en niet op moet geven.

Als Ellemijn en Tanja de presentatie op school geven, is Dexter er ook. Milou is bij hem terug en hij ziet in dat hij hulp moet zoeken.

Coosje Ayal is voor velen een onbekende vrouw. Door haar verhaal in een tienerboek te verwerken is Hans Mijnders erin geslaagd om deze vrouw na al die jaren alsnog bekendheid te geven. Zij verdient dit.

In Ridderkerk is een straat naar haar vernoemd. Als plaatsgenoot van Hans Mijnders was het verrassend om het straatnaambordje dicht bij het centrum te ontdekken. Ook bijzonder om te weten dat Coosje Ayal heel veel jaren in Ridderkerk heeft gewoond.

Het is een leerzaam en waardevol boek dat hopelijk door veel tieners gelezen zal worden.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.