Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202236

Ontvoerd in de Nigerdelta

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Donovan, David en Shirley

biografie ontvoering zendelingen

Frea Kroese

31-05-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

David en Shirley Donovan zijn arts en verpleegkundige en ervaren een roeping van God om medische hulp te verlenen in de Nigerdelta en daarbij het evangelie van Jezus Christus te delen met ieder die naar de kliniek komt. Vanaf 2003 richten zij hun kliniek in een van de dorpen op en organiseren verschillende bezoeken in de Delta. Bijvoorbeeld een operatiekamp voor staar en andere oogproblemen gedurende een paar weken ergens in een ander dorp. Honderden mensen ontvangen in zo’n campagne opnieuw hun zicht en horen het evangelie. Langzamerhand delegeren zij steeds meer het werk aan de door hen opgeleide bekwame mensen vanuit de streek zelf. Een enkele keer bezoeken zij het ziekenhuis een paar weken om een nieuwe cursus aan te bieden en spullen te brengen.

In 2017 gaat het mis in het altijd politiek onrustige gebied en worden zij met nog twee anderen ontvoerd. De gebeurtenissen zijn dramatisch maar het is onbegrijpelijk en ongelooflijk prachtig hoe God dwars door deze vreselijke situatie heen werkt in het hart van zijn kinderen. Maar niet alleen prachtig. Het is op zijn scherpst over afkomst, keuzes en levensstijl en duidelijk over wat leven naast God is: strijd, oorlog, angst of vertrouwen, haat of liefde.

Als lezer word je door dit indringende verhaal gedwongen om te kiezen, niet alleen maar omdat dit stel een vaardige pen heeft maar omdat ze eerlijk zijn over hun menszijn, net zo vatbaar voor angst en frustratie als jij en ik en toch zich vastgrijpend aan de Enige die zo totaal anders is dan wij: hun schepper en verlosser. Zij laten zien dat ons leven een balanceer act is met een houding van overgave maar niet verslagen, van een kind maar niet naïef, van strijdbaar en tegelijk liefhebbend, van wijsheid maar zich er niet op laten voorstaan. Dat grijpt aan. Je ergert je wild of je verlangt ernaar. Nogmaals, je moet kiezen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.