Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202239

Boven alle verwachtingen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Susan Ann Mason

roman emigratie begin 20e eeuw

Diane Kooistra

01-06-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dit deel van De oversteek serie begint ook weer op de boot. Onderweg naar Canada ontmoet een aantal jonge mensen elkaar. Nu gaat de aandacht naar Emmaline en Jonathan, vrienden voor het leven en samen op weg naar de onbekende vader van Emmaline.

Deze wordt min of meer overvallen door haar aankomst en teleurgesteld probeert Emmaline in zijn buurt een leven op te bouwen. Ze bouwt een fragiele band op met haar halfzusjes en stiefmoeder. En Jonathan wil haar helpen maar hij heeft zelf ook hulp nodig.

“Zelf weggaan is beter dan achtergelaten worden.”

Dit deel gaat over hoop en verwachtingen. Emmaline verwacht een nieuw leven op te bouwen in Canada en Jonathan verwacht weer andere dingen. Ze moeten beiden hun verwachtingen bijstellen.  Er is in dit deel meer ruimte voor de emotionele signalen van de hoofdpersonen en dat ze die niet altijd begrijpen. Ook is er aandacht voor andere wonden dan de wonden die je kunt zien en wat het met iemand doet. En door gesprekken met de dominee worden ze geholpen in hun geloofsleven. Het gaat over keuzes maken en dat je er niet alleen voor hoeft te staan ondanks dat je je soms alleen voelt.

Een mooie beschrijving van de wereld van 1919 en de gevolgen van de oorlog. En door de beschrijving van de mooie jurken waan je je in die tijd. Het is geen boek waarin je veel geschiedenisfeiten zult vinden, meer hoe mensen met de situatie omgaan. De twee verhalen over het verleden van de hoofdpersonen zijn ontroerend. Ze hebben met keuzes te maken en hoe alles anders zou zijn gelopen als…

Dit verhaal is geïnspireerd op het verleden van een grootmoeder van Susan Anne Mason, schrijft ze in haar nawoord en het is knap hoe ze het verhaal tot dit mooie boek gemaakt heeft.

We komen een enkele keer Grace tegen in verhalen van mevr Chamberlain van het pension waar Elisabeth verblijft en waar Grace eerder te gast was maar dit deel is prima los te lezen van het eerste deel. Het verhaal loopt parallel aan het verhaal van Grace.

Boven alle verwachtingen is een Christelijke historische roman over het hebben van verwachtingen tegenover elkaar. Een romantisch verhaal over vrienden die elkaar steunen ook al maak je andere keuzes.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.