Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202392

Toekomstnevel

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kirstin Rozema

roman

Diane Kooistra

09-06-2022

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Toekomstnevel is een roman over Jessica en Mark die elkaar ontmoet hebben toen ze in het Riethuys kwamen wonen. Deze roman is heel goed los te lezen van dit verhaal. In dit boek staan de ouders van Jessica meer centraal. Wouter (niet Ad) en Marina zijn aan het genieten van een heerlijk camperrondreis als Wouter ineens achteruitgaat. De eerste conclusie is oververmoeidheid maar al snel blijkt er meer aan de hand te zijn. Marina belt in paniek hun dochter om hen op te halen; zij kan namelijk de camper niet terugrijden naar Nederland. Een spannende reis volgt en eenmaal thuis houdt de rollercoaster niet op.

Het verhaal waarom dit boek draait, begint al snel. Marina en Wouter zijn op reis met de camper maar Kirstin Rozema laat dingen gebeuren die laten zien dat het niet helemaal lekker loopt. Hun dochter Jessica is nietsvermoedend in Almelo aan het werk als ze het paniektelefoontje krijgt. Haar buurman Mark biedt aan om mee te gaan en krijgt op die manier zijn eigen rol in dit verhaal. Jessica’s vader gaat per dagdeel achteruit en op het laatst is het een race tegen de klok om hem op tijd in het ziekenhuis te krijgen. Daar krijgen ze heel slecht nieuws. Wouter heeft de ziekte Creutzfeldt-Jakob.

Kirstin heeft een meer dan ontroerend verhaal geschreven met emotionele momenten waarbij deze vreselijke ziekte zijn rol speelt. Knappe lezer die tijdens het lezen niet geraakt wordt of een traan moet laten. Kirstin raakt met haar pen de gevoelige kanten, zonder daarin door te slaan. Ze beschrijft wat het met de persoon en zijn naasten doet als iemand van het ene op andere moment ziek wordt. De pijn is voelbaar tussen de regels door.

Ze vertelt ook over Creutzfeldt-Jakob en de symptomen die erbij horen zonder dat het een medisch verslag wordt. Ze laat goed zien hoe moeilijk het is om een diagnose te stellen en welke problemen erbij komen als dit je overkomt.

Laten we ook de mooie rol voor de Twente Wens Ambulance niet vergeten. Wat goed dat deze organisatie er is en dat Kirstin hier aandacht aan geeft.

Daarnaast kan Kirstin soms wel net iets te praktisch zijn als ze precies vertelt hoe alles in zijn werk gaat. Dat doet ze bijvoorbeeld door uit te leggen hoe Mark en Jessica zich voorbereiden op de reis naar Kroatië of waarom Jessica later in het verhaal zomerjurkjes meeneemt.

De romantiek is gelukkig niet vergeten en volop aanwezig want vonden Jessica en Mark elkaar al leuk in het vorige verhaal, nu komen ze door de omstandigheden dichter bij elkaar. Gelukkig hebben ze ook woordenwisselingen of een enkele ruzie en is niet alles pais en vree.

Toekomstnevel is een mooi verhaal met een bijzonder einde. Vooral omdat Kirstin in het nawoord schrijft dat het verhaal al in grote lijnen op papier stond voor ze iemand ontmoette die deze ziekte van dichtbij meemaakte met haar vader en er meer overeenkomsten waren tussen Wouter en hem. Dat geeft mij weer kippenvel!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.