Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202393

De radicale uitbanning van haast

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

John Mark Comer

levensstijl

Frea Kroese

09-06-2022

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Als je je huidige leven beu bent en je ergens een vermoeden hebt dat er een betere manier is om mens te zijn, dan kun je dit boek niet missen. Bovendien: als je dit leest is het net of je gezellig met de schrijver zit te lunchen of samen aan het wandelen bent. Hij schrijft waarschijnlijk net zoals hij praat en dat voelt ontzettend aangenaam. Hij zegt terloops ontzettend rake dingen:

 • Het zou best kunnen dat wat ‘succes’ wordt genoemd, een mislukking zal blijken te zijn.
 • Ik hecht meer waarde aan wie ik word dan waar ik naar toe ga.
 • God heeft geen haast geschapen.
 • Jezus zegt nooit: “Gij zult niet haasten”, maar wel “Volg Mij.”
 • Als kerken zouden begrijpen dat de grootste bedreiging voor het geloof niet het hedonisme is, maar de afleiding, dan zouden ze misschien meer aansluiting vinden bij de uitgeputte digitale generatie.
 • Oneindige verlangen plus een eindige ziel is rusteloosheid.
 • In dit leven blijven al onze symfonieën onvoltooid.
 • Het is tijd om radicaal haast uit te bannen en de beste manier is: spelenderwijs.

Hij citeert vrienden en andere mensen:

 • John Ortberg: Haast heeft niet alleen te maken met een ontregelde agenda. Het komt voort uit een ontregeld hart.
 • Anne Lamott: “’Nee’ is een volledige zin.”
 • William Irvine: “Het gevaar bestaat dat je misleeft. Dat je op je sterfbed terugkijkt op je leven en beseft dat je je enige kans om echt te leven hebt verspeeld. In plaats van iets na te streven wat echt waardevol is, heb je je leven verkwist omdat je je liet afleiden door de vele prullen die het leven te bieden heeft.

Ik moet je wel waarschuwen: als ik dit boek lees, kan ik er niet meer omheen. Tenminste als ik eerlijk wil zijn: Het misleven kleeft mij aan en vaak wel uren in de week. De schrijver is het aangegaan: de omkeer. Hij koos voor een andere werkomgeving, een andere woonomgeving, minder spullen, het houden van de sabbat, het volgen van Jezus, aandacht hebben in het nu. Hij legt op helder manier uit hoe en waarom. Ik ben het meest geschrokken van het feit dat wetenschappers hadden vastgelegd dat de afgelopen tientallen jaren het focusvermogen van de mens op het werk kleiner is geworden dan die van de goudvis. (De goudvis 9 seconden en de mens 8 seconden). Oeps. Nogmaals, je kunt er niet omheen. Dit boek heeft enorme indruk op me gemaakt, juist omdat het raakt aan mijn verlangen naar een leven met meer aandacht en inhoud. Natuurlijk kun je niet alles zomaar veranderen, maar als je kunt veranderen en wilt veranderen, dan is dit een motiverend en praktisch boek om de eerste stappen te zetten.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.