Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

15017

15017

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Weerd, Willemijn / Leeuwrik, Esther

Kinderboek

Aritha Vermeulen

04-02-2015

 

 

BESTEL

Recensie

Ik heb een heel speciaal prentenboek naast me op tafel liggen: Rosa en Rahim. Speciaal in de zin dat het thema bijzonder is: vervolgde christenen. Vooral nu de laatste tijd zoveel naargeestig nieuws binnendruppelt over de manier waarop de strijders van IS christenen vervolgen, is dit boek echt op zijn plaats.

Succesvol duo
Willemijn de Weerd heeft al verschillende boeken op haar naam staan. Esther van Leeuwrik is illustrator.  Zij debuteerde met het boek: Ik stuur je de zon. Sindsdien maakt ze illustraties voor meerdere boeken.

Waar gaat het over
De hoofdpersoon van dit boek is Rosa. Er komt een nieuw jongetje in de klas met pikzwart haar en een bruine huid. Het jongetje zegt niets terug als Rosa wat aan hem vraagt. Later vertelt de juf dat Rahim uit Iran komt en dat hij nog niet zo goed Nederlands kan praten. Ook geen Engels. Hij spreekt Farsi, een taal die niemand in de klas spreekt. De juf vertelt met behulp van het digibord over Rahims land. Rosa vind het heel erg. Ze wil Rahim erg graag verrassen. Ze besluit haar lievelingsknuffel aan hem te geven.

“Iran is een prachtig land. Maar er is ook iets wat niet fijn is. Het is daar moeilijk om christen te zijn … Rahim en zijn familie zijn naar ons land gevlucht, ze waren niet veilig in Iran. Ze hebben al hun spullen achter moeten laten.”

Wat vind ik ervan?
Ik vind dit een actueel boek. Ook omdat de klas van Rosa een spaarproject start om de christenen in Iran te kunnen helpen. Ik vind het mooi dat de juf Rosa over het bidden voor vervolgde christenen vertelt. Rosa’s gevoelens zijn denk ik heel herkenbaar voor kinderen tussen de vier en de acht jaar. Het thema is goed uitgewerkt en komt heel dicht bij onze belevingswereld. De fijnzinnige illustraties van Esther Leeuwrik versterken het verhaal op een subtiele manier en voegen mooie accenten toe.

Open Doors
Dit verhaal is uitgekomen in samenwerking met Open Doors. Achter in het boek staat een uitleg wat vervolging precies is en wat je kunt doen.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *