Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

12095

Per saldo 'een komma verschil'

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Koskamp, Johan

Bezinning, groei

Cora van Dijk

10-10-2012

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het persbericht over het verschijnen van dit boek maakte me nieuwsgierig, vooral de titel en ondertitel. Management en de Bijbel lijken wel mijlenver van elkaar te staan. Hoe is Johan Koskamp daar in zijn leven mee omgegaan? In dit boek wordt het beschreven.

De inhoud geeft een beeld van het leven en werken van Johan. Hij is op hoge bergen geweest, maar ook in diepe dalen. Er is veel plaats gemaakt voor de mensen die om hem heen leven, zowel privé als op het werk. Voor een jongen bij wie het op school niet goed verliep, is hij mooi terechtgekomen. Heel duidelijk wordt dat Johan vooral niet soft is. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en aan de mensen om hem heen. Hij verwacht ook dat mensen zich daaraan aanpassen. Hij heeft een uitgesproken mening en is een eigenwijs persoon. Discipline speelt een belangrijke rol in zijn werk en leven. Wanneer je deze dingen leest vraag je je af of dit wel een sympathieke man is....

De mensen om hem heen zijn het er allemaal over eens: Johan is recht voor zijn raap, maar goudeerlijk, zeer loyaal en vrijgevig. Menslievendheid staat hoog op zijn lijstje. Zo leeft hij duidelijk volgens de normen en waarden van de Bijbel. En hij schroomt niet om ook anderen daarop te wijzen. Een Bijbeltekst die daar voor Johan bij hoort is Prediker 11: 4: 'Wie altijd op de wind let, komt nooit aan zaaien toe; wie altijd op de wolken kijkt, komt nooit aan maaien toe.' Bovendien probeert hij recht aan mensen te doen, zoals beschreven is in de Bergrede van Jezus.

De titel is bijzonder sterk gekozen en wordt als volgt uitgelegd: "De komma maakt net als het geloof het verschil. De komma is de plek waar de echte chemie ontstaat. En zo is het ook absoluut bij het geloof." Uit het boek komt niet goed naar voren wat de reden is om het levensverhaal van Johan Koskamp uit te geven. De meest duidelijke omschrijving komt van Johan zelf. Hij wilde graag duidelijk maken hoe de opbouw van zijn bedrijf en zijn christelijk geloof met elkaar verweven zijn. Het boek is een luxe en vrij dure uitgave en het is niet duidelijk welke doelgroep van lezers men wil bereiken. Waarschijnlijk zal de oplage daardoor vrij klein blijven. Hoewel ik het met grote interesse gelezen heb, zou ik het niet snel gekocht hebben. Het lijkt me een mooi geschenkboek voor managers en daarnaast interessant voor mensen die ooit kennis hebben gemaakt met Johan en/of zijn bedrijf.

Bekijk de introductie van het boek: klik HIER

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.