Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20049

Papa, waar blijf je

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Weerd, Willemijn de

Oorlogsboek voor kinderen

Frea Kroese

21-04-2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Anna zit net in de kerk met haar ouders als de dominee de mannen aanspoort om te vluchten en onder te duiken. Maar hij is te laat. Putten stroomt helemaal vol met Duitse soldaten, die de mannen willen meenemen. Deze historische roman voor tien jaar en ouder is een aangrijpend verhaal, gebaseerd op de ware gebeurtenissen die in de oorlog in Putten hebben plaatsgevonden. Zeshonderd mannen worden weggevoerd en honderd huizen worden verwoest door brand. Gelukkig is Anna’s huis gespaard gebleven. Er breekt een vreselijke tijd aan voor de mensen die in Putten wonen. En de strijd tussen de geallieerden en de Duitsers is steeds meer merkbaar. Vluchtelingen, schuilkelders, ziekte, honger en dood. Alles komt voorbij.

Dit verhaal is vanuit Anna’s beleving verteld en dat heeft de schrijfster goed gedaan. Zonder dat het te zwaar wordt, vertelt ze van de heftigheid van het verlies voor Anna’s moeder. De boosheid en de angst en het diepe verdriet. En hoe snel ligt de blijdschap op je gezicht als je ontdekt dat jouw huis er nog wel staat, maar daarna ontdekt dat de buren niets meer hebben en je je dus wel drie keer bedenkt voordat je zou lachen.

Om de oorlog niet te vergeten zou het goed zijn om het verhaal elke generatie opnieuw weer te vertellen, voor te lezen en na te bespreken.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.