Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20048

Gevoelstaal – Leef van binnenuit

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Beek-Bakker, Janna

Themaboek gevoelstaal

Frea Kroese

20-04-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het boek gevoelstaal heeft me verrast. Janna Beek vertelt nieuwe dingen over je brein, buik en hart. De drie plaatsen in je lichaam die je een bepaald gevoel kunnen geven. Ze legt niet alleen uit hoe deze drie organen/gebieden in je lichaam dat doen, maar ook hoe zich dat vanaf de conceptie ontwikkelt. Je begrijpt door haar uitleg dat God het menselijk lichaam geniaal geschapen heeft en dat het een eenheid vormt met je emotionele leven. Daarbij behandelt Janna Beek onze mogelijkheden tot het vertellen van ons eigen (emotionele) verhaal en de kracht die dat geeft in verbinding met God en mensen.

“Als je je verbonden weet met jezelf, ben je weerbaarder wanneer je door anderen niet wordt erkend”, is een stelling die er voor mij uitsprong bij het vertellen over de wisselwerking tussen ons vermogen tot verbinding met ons eigen lichaam en verbinding met andere mensen. We hebben een lichaam en we hebben het woord. Met luisteren naar je eigen lichaam geef je jezelf de ruimte om er te zijn, jezelf te ervaren en te evalueren hoe je reactie is op wat er gebeurt. Met het luisteren naar een ander geef je hem de ruimte om er te zijn en zo verbinding te maken met de ander. Dat zijn persoonlijke cadeaus die nodig zijn om de onderlinge liefde te kunnen laten stromen.

De auteur gebruikt twee eenvoudige manieren om het je te kunnen blijven herinneren als je met de elementen in haar boek in eigen je leven wilt oefenen. De ene manier staat op bladzijde 66 en deze kun je makkelijk uit je hoofd leren omdat het om vijf elementen gaat. De andere manier zijn de drie stapstenen die daarbij horen in voorkomende situaties. De auteur plaatst talloze casussen tussen haar uitleg, zodat het makkelijk te begrijpen is en eindigt soms met oefeningen voor jezelf.

Je kunt het boek lezen als informatiebron en naslagwerk. Je kunt het boek lezen en aan de slag gaan met de vragen en de oefeningen. Je kunt de bijgeleverde emotiekaart en lichaamssensatietabel en gevoelenstabel (pag. 229-233) gebruiken om voor jezelf achter een gevoel te komen en aan de hand daarvan aan de slag gaan. Je kunt praktische oefeningen uit het boek gebruiken in je dagelijkse leven om met mensen die je vertrouwt te reflecteren op je gevoelens en reacties.

Er staan heel veel prachtige citaten van filosofen, auteurs, politici, theologen en andere bekende en minder bekende mensen in. Gedachten die herkenbaar, troostend en helpend zijn en prachtig bij de inhoud van die bladzijde passen. Janna Beek heeft door dit boek rijkdom toegevoegd en een brug geslagen tussen gevoel en verstand, het stille luisteren en het hardop verwoorden, de psyche en de soma, waardoor we in verbinding met onszelf en vertrouwde anderen een weg mogen vinden om zonder oordeel en in liefde ons leven te gaan.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.