Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18083

Paniek

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Baan, Jaques van de

Spannende roman

Cora van Dijk

04-07-2018

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

GSM-straling en electro-magnetische velden. Wij weten nauwelijks wat het is, maar we worden eraan blootgesteld. Kan dit kwaad, of is het zo dat we worden gerustgesteld? Er bestaat wetenschappelijk onderzoek dat gezondheidsrisico’s aantoont. Wordt daar dan niets mee gedaan? Of wordt het achtergehouden?

In dit spannende boek van Jaques van de Baan komt het onderwerp ter sprake in een fictief verhaal. Hoofdpersoon Reinier werkt als analist bij de veiligheidsdienst. Onverwacht komen er verschillende vreemde gezondheidsproblemen voor in Nederland, onder andere hersenvliesontsteking. Ook bereiken hem berichten van extreem agressieve dieren die mensen aanvallen, zelfs vissen. De vriendin van Reinier, Jasmijn, is wetenschapper en doet onderzoek op de Noordzee. Ook zij merkt vreemde zaken op. Het heeft te maken met methaangas. Als wetenschapper kan ze het niet laten deze vreemde zaak te onderzoeken.

Actuele problemen spelen een rol in deze spannende roman. Van de Baan heeft goede research gedaan. Het is duidelijk welke kant van het verhaal hij gelooft. Volgens hem worden wij als bevolking in slaap gesust. De kracht van deze roman is dat een dergelijk probleem heel goed is verwerkt in een fictief verhaal. Wel is hier en daar de technische en natuurkundige uitleg iets te uitgebreid voor de leek, maar aan de andere kant ongeloofwaardig voor de mensen die het bespreken. Tussen wetenschappers is dat natuurlijk niet nodig. Zij begrijpen elkaar. Het is dus alleen voor de lezer. Dat had iets subtieler mogen plaatsvinden.

Beslist een boek dat het lezen waard is en aan het denken zet. Toch vond ik zelf het vorige boek van deze auteur sterker. Waar hier het verhaal heel rechtlijnig is, zat in ‘De Runencirkel’ meer variatie, meer verhaal. Het lijkt erop dat Van de Baan de probleemstelling in deze roman belangrijker vindt dan het verhaal. Desondanks nog steeds een erg goede roman. Toch nog 4 mooie sterren waard. Lezen dus! Hierbij ook nog even een pleidooi voor zijn vorige roman, ‘De Runencirkel.’ Dat is een absolute topper! Ook daar een goed en actueel probleem dat verwerkt is, waarbij het over olie gaat. Lees hier de recensie van dat boek.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.