Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17133

Over bergen heen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Martin, Charles

Literaire roman

Antoinette Schram

31-10-2017

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Over bergen heen is een roman die nu verfilmd is als The mountain between us. Twee mensen op het vliegveld van Salt Lake City willen zo snel mogelijk naar huis, maar hun vlucht wordt geannuleerd vanwege de sneeuwstorm. Ben Payne, een chirurg regelt een privévliegtuig en kan één passagier meenemen. Hij kiest voor Ashley Know, een journaliste, die binnenkort gaat trouwen. Het noodlot treft hen alsnog; de piloot krijgt een hartaanval en vliegtuig crasht in de hoge wildernis van de Rocky Mountains. Er komt geen hulp. Ashley heeft een gecompliceerde beenbreuk. Ben heeft slechts gebroken ribben en een innerlijke overtuiging om samen met haar te overleven. Ze beginnen aan een barre overlevingstocht van honderden kilometers.

Charles Martin heeft zijn roman ‘Over bergen heen’ een dramatische setting gegeven en een paar ijzersterke karakters. De humor van Ashley valt op, maar vooral Ben Payne, die de verteller van het verhaal is, lijkt alles te kunnen. Zijn hobby’s als bergbeklimmer en hardloper geven hem de perfecte vaardigheden. Zijn beroep als chirurg is ideaal om een wildvreemde vrouw zo professioneel en met compassie bij te staan. Iets wat hij overigens geleerd heeft van zijn vrouw, die in dit verhaal ook een belangrijke rol heeft. Zij heeft bedacht dat Ben en zij via memorecorders kunnen communiceren, juist op momenten dat zij niet bij elkaar zijn. Deze verhalen laten de zwakke kanten van Ben Payne zien en een intiem inkijkje in het huwelijksleven van Ben en Rachel.

Deze insteek zorgt voor een extra dimensie aan het verhaal. Regelmatig vallen er in gesprekken quotes die lezers zullen raken. Het verhaal heeft aan het einde zo’n onverwachte twist, die de liefde waar dit boek over gaat een lange echo geeft.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.