Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20055

Otto’s omkeer

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Reenen, Jan van

Jeugdboek Tweede wereldoorlog

Saskia Schouten

05-05-2020

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De jonge SS’er Otto gelooft er heilig in dat Duitsland de oorlog zal winnen. Hij is untersturmführer en heeft de leiding over een groep soldaten. Als hij gewond is geraakt, heeft hij een tijdje verlof. Wanneer hij weer naar het front moet, belooft Erika, zijn vriendin, dat ze op hem zal wachten.

Otto zit tussen twee vuren, het Russische leger rukt op en aan de andere kant het Amerikaanse leger. Ondanks dat er twee jongens uit zijn groep deserteren, blijft Otto rotsvast geloven in de Führer. Hitler zal zijn volk niet in de steek laten. Maar hij komt in vreselijke situaties terecht. Om hem heen vallen doden, maar telkens overleeft hij de schietpartijen en tankgevechten. Als het eindelijk zover is dat de oorlog voorbij is en hij thuiskomt, wacht hem een vreselijke teleurstelling…

Dit is het derde deel in de serie over Hermann, Jacob en Otto. Er worden gruwelijke gevechten beschreven . De hoofdstukken hebben titels maar erg jammer vind ik dat de titel van hoofdstuk acht precies vertelt wat er gaat gebeuren. De spanning is eraf omdat je op elke bladzijde de gebeurtenis verwacht die de titel vermeldt.

Verder vind ik de titel van het boek misleidend. Als Otto thuis is gaat hij naar de kerk maar het geloof doet hem niets. Ik verwachtte dat hij op het eind het geloof zou terugvinden of op zijn minst in zou zien dat Hitler niet de leider is die Otto dacht dat hij was. Maar nee, op het eind moet hij nog niets van de Joden hebben en vindt hij het jammer dat Jacob (uit de vorige delen) nog leeft. Hij heeft er spijt van dat hij hem niet heeft doodgeschoten. Het eind is nogal abrupt. De vrouw van neef Hermann zegt, als Otto Jacob weer ontmoet dat ze opnieuw kunnen beginnen. Zo’n opmerking had ik van Otto verwacht.

Achter in het boek staat informatie over Duits en Russisch wapentuig, uitleg over de SS en foto’s.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.