Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17143

De opdracht om te genezen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Clark, Randy

Christelijk themaboek over genezing

Cora van Dijk

01-12-2017

4.5 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

“Ga heen in heel de wereld, predik het evangelie en (….) hen die geloofd zullen hebben, zullen deze tekenen volgen: (….) en op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen genezen.” Marcus 16: 15-18

Dit is een van de Bijbelverzen waarin gesproken wordt over mensen die Jezus willen volgen. Aan hen worden opdrachten en beloften meegegeven die we vooral kunnen lezen in de vier evangeliën en Handelingen. Het Koninkrijk van God komt met tekenen, wonderen en genezing. Dat stelt Randy Clark. In zijn leven is dat ook zichtbaar geworden en daar getuigt hij van. Maar dit boek is meer dan een getuigenis.

Velen van ons hebben een schroom ten opzichte van wonderen en genezing. Waarom? Randy Clark laat ons zien dat dit bij de eerste christenen helemaal niet zo was. Hij legt uit hoe het komt dat wij deze opdracht van Jezus anders zijn gaan zien: alleen geldend voor de eerste gelovigen. Daarbij bespreekt hij een stuk kerkgeschiedenis. Dat is goed voor ons om inzicht te krijgen. Maar hij laat ook zien hoe we weer aan deze opdracht gehoor kunnen gaan geven. Nee, makkelijk is dat niet, maar we mogen geloven dat de Heilige Geest ons daarbij zal helpen. Ook door onze medemens, zoals Randy, die ons kan onderwijzen. Zo laat hij zien dat Jezus aan gelovigen een mandaat geeft (bevoegdheid) om de wonderen die Hij deed ook te doen, maar Hij zelf blijft altijd de mandaatgever. Zelf kunnen wij deze dingen niet, maar we mogen in de naam van Jezus handelen.

Met het grootste deel van het boek was ik het eens. Weliswaar niet met alles, dat is ook niet erg. Het is een belangrijk onderwerp. Vooral ook omdat er veel misvattingen over bestaan in onze tijd. Dat komt vooral door gebrek aan kennis. Persoonlijk heb ik twee jaar geleden een genezing meegemaakt van multiple sclerose. Door die ziekte ben ik al meer dan 20 jaar bezig met het onderwerp genezing. Daarbij kom je de meest vreemde dingen tegen. Bijvoorbeeld dat iemand niet geneest omdat hij niet voldoende gelooft. Wat een dwaalleer! En zo zijn er nog vele te noemen. Daarom is het een verademing dat deze theoloog zo consciëntieus met de materie omgaat. Ik miste wel een beetje het onderwerp: wat als er geen genezing komt? Zelf bleef ik met die vraag zitten; ik was genezen van alle lichamelijke kwalen van ms, maar in mijn hersenen zit het nog wel. Ik ben niet meer gehandicapt, maar nog wel ziek en dat kan ik regelmatig ook merken. Natuurlijk ben ik blij met de rolstoel die al twee jaar lang op zolder staat en met het feit dat ik me vrij kan bewegen zonder hulpmiddelen. Maar we moeten nog veel leren, ook dat niet iedereen altijd geneest en dat we daarbij Gods soevereiniteit moeten accepteren.

Een prachtig initiatief van de Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk Nederland (PKN) http://www.ewv.nl. Ik kan er voor 100% achter staan.

Klik hier voor een inkijkexemplaar

 

(Mocht je mijn persoonlijke getuigenis willen lezen over de genezing die ik ontving, dan kan dat hier.)

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.