Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17019

Opa Knoest en het Paasverhaal

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Jongboom, Frits

Bijbels kleuterboek

Frea Kroese

06-03-2017

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ricky en Renske zijn onderweg naar opa Knoest. Onderweg zien ze rupsen op een blad zitten. Ze doen een rups met het blaadje in een lunchtrommeltje en nemen hem mee naar opa Knoest. Bij opa Knoest aangekomen gaan ze met elkaar palmpasenstokken maken. Intussen praten ze samen over wat er rond Pasen in Jeruzalem gebeurde met Jezus.

In dit verhaal wordt het Paasverhaal verteld, van Jezus’ intocht tot en met Jezus’ opstanding. In de tweede laag van het verhaal – wat gebeurt er met de rups – komen we ook bij Hemelvaart uit. Net zoals de rups een vlinder wordt en de lucht invliegt, zo is Jezus naar de hemel opgestegen.

De illustraties van Michel de Boer en Leontine Gaasenbeek geven de sfeer van het verhaal goed weer. Een vriendelijke lentesfeer zien we bij het meenemen van de rups en de intocht met de ezel, die omslaat naar een donkere bladzijde bij het laatste avondmaal. Er zijn alleen bij de kruisiging drie eenvoudige kruisen getekend zonder personen eraan. De sfeer bij het graf – als Jezus daar begraven ligt, is die zoals bij opkomende zon: prachtige zachte kleuren die het donker wegjagen. Het contrast met de bladzijde daarna is groot. Wit en stralend is de opstanding van Jezus. Hij was dood en nu is hij springlevend!

Dit boek in combinatie met het kleurboek past goed bij de trend om kinderen Bijbelverhalen te vertellen en tegelijk te laten beleven die gebeurtenissen zelf kleur te geven. In het gelijknamig kleur- en leesboek ‘Opa Knoest en het Paasverhaal’ lees je hetzelfde verhaal, maar zonder de inkleuring van de platen. Dit kleurboek is in groter A4-formaat. Een uitdaging om het zelf in te kleuren.

Ik raad aan het boek in de tijd voor Pasen met de kinderen in de leeftijd tussen 3 en 6 jaar samen te lezen en door de rups-vlinder metafoor zou je ook de oudere kinderen erbij kunnen betrekken. Een puntje voor de uitgevers: Plaats en jaar van uitgave staan niet in het boek vermeld, evenmin als het ISBN nummer.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Opa Knoest en het Paasverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.