Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19078

Ontdek seks

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Munneke, Arjan

Christelijke seksuele voorlichting

Cora van Dijk

19-07-2019

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ondertitel: Seks, van lust naar liefde

Arjan is huisarts en in zijn praktijk komt hij vaak in aanraking met de onderwerpen relatie en seks. Het is opmerkelijk dat seks meer wordt geassocieerd met lust dan met liefde. De insteek van dit boek is dan ook om te laten zien dat seks een gevolg mag zijn van een liefdevolle relatie; dat seks vanwege lustgevoelens niet leidt tot geluk.

Het boek heeft een brede doelgroep, maar door de manier waarop het is geschreven vind ik het vooral gericht op jongeren. Bij het lezen ervan dacht ik regelmatig: ik wilde dat ik zo’n boek had gelezen toen ik jong was. Ik was alleen voorgelicht over ‘de technische details’ en ik geloof dat dat nog steeds veel gebeurt. Maar in dit boek lees je veel meer. Sommige ouders zullen het wellicht te expliciet vinden hoe beschreven wordt hoe gemeenschap plaatsvindt en welke gevoelens daarbij een rol spelen. Er wordt uitleg gegeven over de rol van hormonen, het verschil van beleving tussen jongen en meisje (man en vrouw).

Mooi van het boek is dat het geschreven is vanuit de christelijke levensvisie van Arjan Munneke. Toch is het geen moralistisch boek geworden. Hij legt erg goed uit hoe belangrijk het is om niet te snel een seksuele relatie te hebben. Mooie quote daarbij: ”het Hebreeuwse woord voor geslachtsgemeenschap is ‘kennen’. “ Ook de nadelige gevolgen van een eventuele abortus komen aan bod; de gevolgen van veel wisselende sekspartners en wat porno met je doet. Met zijn slechts 125 bladzijden is het boek verrassend compleet, met leuke illustraties en quotes. Als ik een klein minpuntje moet noemen zijn dat de gedichten van magere kwaliteit die opgenomen zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik zou willen dat elke Nederlander dit boek leest.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:2 Reacties op: Ontdek seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.