Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20213

Onder de linde

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Berg, Greetje van den

familieroman

Thea Zoeteman

05-04-2021

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Gemma en Ruud hebben tien kinderen. Eén dochtertje is levenloos geboren.

Samen runnen ze een bakkerij en lunchroom. Dat Gemma kan blijven werken heeft ze te danken aan haar schoonouders die haar veel uit handen nemen. Gemma is een sterke vrouw die veel aankan. Totdat ze klachten krijgt van pijn en vermoeidheid waardoor ze haar taken niet meer kan uitvoeren zoals ze voor die tijd heeft gedaan. De huisarts doet het af als een griep dat niet overgaat omdat ze haar rust niet neemt.

Ruud neemt veel van haar taken in het huishouden over. In de lunchroom neemt hij een jonge vrouw aan die de taken van Gemma overneemt.

Ondertussen gebeurt er van alles in het grote gezin. Greetje beschrijft vanuit verschillende personages en dat maakt het verhaal boeiend en afwisselend.

De oudste dochter krijgt een relatie met een tien jaar oudere man met een dubieuze achtergrond en hun zoon Sem krijgt op school verkeerde vrienden.

Ieder kind vraagt zijn aandacht, maar Gemma merkt dat ze door haar heftige vermoeidheid en pijn steeds vaker fouten maakt en dingen vergeet.

Dat geeft spanningen tussen haar en Ruud.

Ondertussen groeien de zorgen en de problemen binnen het gezin.

Gemma verdenkt Ruud ervan dat hij verliefd zou kunnen zijn op de knappe en jonge Juliëtte die in haar plaats is komen werken in de lunchroom. Dat geeft spanningen tussen die twee. Die groeien nog meer als de extra taken die Ruud op zich genomen heeft, hem beginnen op te breken. Omdat er geen diagnose komt voor de klachten van Gemma, denkt Ruud dat het psychisch is. Gemma voelt zich gekwetst en onbegrepen door haar eigen man waardoor er onenigheid ontstaat.

Aan het eind van het verhaal komt er een klein beetje lucht, als er een tijdelijke vervanger komt voor de huisarts. Deze vervanger neemt de klachten van Gemma wel serieus en stuurt haar door voor onderzoek.

Het verhaal stopt abrupt. Dat geeft een onbevredigd gevoel.

Maar er komt gelukkig een tweede deel aan, waarin we verder kunnen lezen hoe het met Ruud, Gemma en de kinderen gaat.

Onder de linde is een aanrader! Ik ben heel benieuwd naar het tweede deel; Een nieuwe naam.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Onder de linde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.