Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20214

De schuilplaats in groot gevaar

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Mijnders, J

autobiografie oorlog

Thea Zoeteman

06-04-2021

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ds. J. Mijnders heeft dit boek geschreven naar aanleiding van het feit dat het 75 jaar geleden was dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersing.

Toen de oorlog uitbrak was de dominee 18 jaar. Op zijn 21ste jaar kwam er geestelijk een omkeer in zijn leven. Zijn vader las na het eten Psalm 91. ‘Die in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal vernachten in de schaduw van de Almachtige.’

Die tekst raakte hem tot in het diepst van zijn ziel want hij besefte dat hij altijd buiten die Schuilplaats, buiten God, had geleefd. Vanaf dat moment werd het zijn gebed en zijn verlangen om ook in die Schuilplaats te mogen verblijven.

Zoals de titel het al aangeeft, is ‘de Schuilplaats’ een rode draad die door het hele verhaal heenloopt.

Ds. Mijnders vertelt in de eerste helft van het boek dat hij als dwangarbeider naar Duitsland moest. Tijdens de dienst een dag voordat hij vertrok, preekte de dominee over Hebreeën 13:5b: ‘Want Hij heeft gezegd: Ik zal u niet begeven en Ik zal u niet verlaten.’

Hierdoor mocht ds. Mijnders geloven dat God Zijn belofte waar zou maken en dat hij weer gezond thuis zou mogen komen. Die belofte is voor de dominee vaak op de proef gesteld. Want de dood is verschillende keren heel dichtbij geweest. De verschrikkingen en de vernederingen die hij heeft moeten ondergaan in de werkkampen waar hij verbleef, laat je als lezer huiveren. Maar door alles heen schittert Gods trouw en mocht de dominee telkens weer de rust vinden in de veilige Schuilplaats.

In de tweede helft van het boek schrijft de dominee een aantal korte meditaties die verwijzen naar de herinneringen uit de werkkampen.

Heel mooi en indrukwekkend hoe hij een lijn weet te trekken vanuit de Bijbel naar de oorlogsherinneringen.

Ik heb diep respect voor deze dominee die op zeer hoge leeftijd zo helder en treffend de vreselijke oorlogsherinneringen op papier weet neer te zetten. Een uniek en waardevol boek, waarin de dominee wijst naar Gods veilige Schuilplaats en waarin hij dringend en liefdevol de lezer oproept tot bekering.

Ik raad het boek van harte aan!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.