Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

08031

Mistloop

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Brunel, Marcy

Thema transseksualiteit

Saskia Schouten

12-09-2008

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Macy krijgt verkering in de jaren na de flowerpower periode, de tijd waarin de meeste jongens lang haar droegen. Zo ook Bas, de jongen waar ze verliefd op wordt. Af en toe leent Bas wat kleding van haar, die hij met tegenzin terug geeft. Hij vertrouwt Macy een geheim toe; hij had het nog nooit aan iemand verteld. Hij vertelt dat hij zich af en toe een meisje voelt. Macy heeft hier nog nooit van gehoord en wil hem helpen, al weet ze niet hoe. Ze denkt dat het een puberteitsverschijnsel is, tenslotte is Bas nog maar negentien.

Om hier meer over te weten te komen, gaan ze naar de NVSH. Daar horen ze voor het eerst dat Bas transseksueel is. Ze trouwen en vertrouwen er op dat God zal helpen om Bas van zijn probleem af te helpen.

Als Macy zwanger wordt, is Bas jaloers; hij vindt het niet eerlijk dat Macy zwanger is terwijl hij dat zelf wil zijn. Dat doet Macy pijn en ze probeert de zwangerschap voor hem te verbergen. Als de baby geboren is en borstvoeding krijgt, laat Bas zijn jaloezie duidelijk merken. Hij wil graag vrouwenkleding dragen en elke keer als er nieuwe kleding gekocht moet worden, brengt dat spanningen met zich mee. Er wordt hulp gezocht maar niets lijkt te helpen. Er komen nog twee kinderen en Bas heeft steeds meer moeite met zijn probleem. Hij wil er vanaf en toch koestert hij het, ondanks dat ze verschillende keren hulp zoeken. Als de kinderen groter zijn, gaat Bas vier maanden in therapie. Er wordt geconstateerd dat Bas geen man wil zijn en geen greintje wil heeft om er iets aan te doen. Hij beseft niet wat hij Macy hiermee allemaal aandoet. Hij manipuleert zijn vrouw en zij kan het niet meer aan. Is een scheiding de enige mogelijkheid?

Dit boek maakt veel duidelijk over hoe het is om met een transseksueel getrouwd te zijn. Het geeft ook inzicht over hoe de transseksuele man zich voelt en zijn onmacht om zich als man te gedragen. Achterin het boek staan raadgevingen en telefoonnummers van hulpverleningsorganisaties. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over transseksualiteit.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.