Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

16022

16022

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Siebelink, Jan

Roman

Cora van Dijk

23-02-2016

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In de roman Margje komen dezelfde personen voor als in het boek “Knielen op een bed violen”. Hans en Margje zijn de ouders van Ruben en Thomas. Ruben, inmiddels bejaard, kijkt bij het graf van zijn moeder terug op zijn leven. In vele flashbacks komen we het leven van Margje binnen.

Ruben is in feite de hoofdpersoon wat mij betreft en niet Margje. Hij adoreert zijn moeder en zoekt terug naar de momenten die hij met haar beleefde. En foto die hij als kind eens van zijn moeder vond, waarop zij Roland Garros bezocht brengt zijn fantasie op hol. Wie was zijn moeder eigenlijk? Eigenlijk heeft hij zich tot zelfs na de dood van moeder, afgewezen gevoeld. Minder waard dan zijn broer Thomas.

Een tweede thema is de relatie van Ruben met zijn broer Thomas, de zonderling. Hoewel Ruben de gewenste keurige zoon speelt, komt Thomas met alles weg, Thomas is zichzelf en vertoont geen gewenst gedrag. Hij komt over als een grote zonderling. Ruben voelt zich ten opzichte van zijn broer in de schaduw staan.

Waar in het vorige boek een grote rol voor vader Hans was weggelegd, hier is hij een bijfiguur. Margje is prima te lezen zonder voorkennis over de familie, het is duidelijk een zelfstandig boek.

Hoewel het boek draait om het thema relaties, is veel aandacht besteed aan het kleuren van omgeving en omstandigheden. Dat heeft Jan Siebelink heel sterk gedaan. Hij neemt je werkelijk mee naar andere tijden en gelegenheden. Toch boeide het boek me minder dan “Knielen op een bed violen”. Als je dat nog niet gelezen hebt, zou ik de boeken andersom lezen: Margje als eerste. Hierdoor krijg je een mooie kijk op de familie die je helpt om het boek dat vrijwel volledig draait om de relatie tussen vader en zoon, te begrijpen.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.