Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18007

Land van belofte

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Austin, Lynn

Christelijke roman

Frea Kroese

20-01-2018

4 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Rebecca en Flora zijn zussen die een jaar van elkaar verschillen. Rebecca is de oudste. Groter, bruin haar, blauwe ogen en heel intelligent. Flora is een schoonheid, tengerder, juist met blond haar en bruine ogen en al net zo intelligent. Ze hebben hun moeder nooit gekend en zijn bij hun vader opgegroeid die altijd met hen omging of ze volwassen waren. De meiden zijn leergierig en verdiepen zich in alles waar zij belangstelling voor hebben. Hun vader geeft hun heel veel ruimte maar wil ook dat zij aansluiten bij de gewoonten van de elite van de stad. Dat zint Rebecca helemaal niet, zij zoekt op meer manieren wegen, om dat te doen waarvoor ze geschapen is. Want daarvan is ze overtuigd: God heeft haar met een levensdoel geschapen en daar wil ze absoluut aan beantwoorden.

Die draad van zuiver verlangen houdt ze vast en dat maakt dat ze een leven leeft waarin ze - voor haar tijd, de 19e eeuw - enorme avonturen beleeft. Daarbij voegen de twee zussen een groot vertrouwen op God, dat Hij hen zal bewaren en helpen in tijden waarin het niet zo goed gaat. Elke keer als Rebecca op een bepaald punt komt, bijvoorbeeld na afronding van een boek, zoekt ze naar wat ze daarna zal gaan doen. Meestal reist ze samen met haar zus naar een land waar ze tot dan toe nog niet is geweest, maar waarover ze heeft gestudeerd. Heel vaak krijgt ze dan weer zicht op een nieuw levensproject.

Dit boek bemoedigt enorm! Het spreekt van de zalm die tegen de stroom ingaat. De liefde die geleerd wordt door het leven heen. En ja, zelfs de romantische liefde komt langs. Rebecca’s en Flora’s leven gaat niet over rozen en ze hebben soms lange tijd last van belemmerende omstandigheden, verdriet, moeilijke mensen of mensen die het hebben voorzien op hun vermogen. Rebecca is soms te hard in haar denken en Flora is soms te meegaand, maar ze hebben een dusdanige band dat ze elkaar daarin helpen om te groeien naar een liefdevolle en rechtvaardige houding.

Lynn Austin heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Ze wilde een totaalplaatje scheppen van de wereld van deze twee jonge vrouwen. Ze heeft gekozen voor vijf delen in het boek met de namen: Rebecca, Flora, Petersen, Kate en dan weer Rebecca. Dat laatste deel rondt het hele plaatje wel mooi af. Het geeft een prachtig beeld van de verbindende kracht van de liefde van God en de isolerende en vernietigende kracht van zijn tegenstander. Rebecca en Flora zetten hun mogelijkheden in om de eerste kracht in hun projecten en levens tot bloei te laten komen. Dat zorgt ervoor dat heel veel andere mensen hierdoor veranderen en sommige heel dichtbij, zoals de levens van Petersen en Kate. Ik heb het boek in één weekend in één adem uitgelezen. Prachtig!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.