Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14053

14053

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Boer, Ds. C.P. de

Christelijk leven

Frea Kroese

08-05-2014

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dominee De Boer heeft met dit boekje eindelijk uit de doeken gedaan wat ik zo graag in mijn oud-gereformeerde jeugd had willen weten: waarom moet ik een rok aan en waarom moet ik in de kerk een hoed op?

Maar eigenlijk gaat dit boek in wezen niet over deze vraag die ongetwijfeld leeft bij de kerkelijke en reformatorische jeugd waaronder deze dominee zich beweegt. Dominee De Boer neemt de alleszins gerechtvaardigde moeite om te kijken naar het begin van het kleden van de mensheid en de betekenis ervan. Ik ben verbaasd en verrast over zijn overduidelijk positieve aanpak. Dat wij kleding dragen is een teken van Gods verlangen dat wij met hem en met elkaar kunnen omgaan en zijn liefde en zijn zorg voor ons. Dat de Heer Jezus naakt aan het kruis hing, vertelt ons ook over de volkomen verzoening die Hij heeft bewerkt, alles heeft Hij gedragen, al onze zonde, schaamte en schuld.

De Boer gaat het misbruik van bepaalde teksten door zijn eigen groepering om de volgende generatie te dwingen hun kledinggewoonten over te nemen, niet uit de weg, maar stelt die zelfs aan de kaak. Hij geeft een veel overtuigender argument om je kleding een uiting te laten zijn van die van een kind van God: Het brengt je dichter bij God en dichter bij andere mensen op een zuivere manier. Hij gaat het ook niet uit de weg om het seksuele aspect van het gebruik van kleding te noemen en daarbij de taak van vaders en moeders om uit te leggen hoe kleding kan aansluiten bij lust en ongemak.

Ook noemt De Boer hoe in de reformatorische geschiedenis is omgegaan met kleding als protest tegen het standsverschil dat door kledinggebruik binnen de kerk was ontstaan. Het is zeer leerzaam om dat in het denken over hoe je je wilt kleden, mee te nemen.

Ik ben erg blij met dit boekje, ook al kan ik niet alles in de praktijk brengen wat dominee De Boer aanbeveelt. Ik zie mijzelf al met welk andere hoofdbedekking dan ook behalve een hoed in zijn kerk binnenstappen. Bijvoorbeeld een hoofddoek, een kapje, een fez of een tulband. Ik denk ergens toch dat ik minder gezien wordt als kind van God door de andere kinderen van God, ook al doe ik dan precies wat de dominee zegt: een hoofdbedekking op mijn hoofd tijdens de eredienst.

Dit boek is vooral voor eigen parochie geschreven, maar kan zeker goed door elke andere christen gelezen worden in het nadenken over hoe je kleding draagt. Je kunt er niet omheen: naast dat je je met Christus dient te kleden, draag je met je fysieke kleding een boodschap uit en die boodschap kan wel eens wat meer met jou te maken hebben dan met het feit dat je van God bent. Ik geef dit boek 4 sterren om de duidelijkheid van het onderwerp en de positieve benadering.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.