Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

13007

Johannes Rebmann

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Paas, Steven

Biografie

Cora van Dijk

22-01-2013

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De ondertitel van dit Engelstalige boek: A servant of God in Africa before the rise of western colonialism. Het leven van Johannes Rebmann wordt in dit boek beschreven. Uitgebreid lees je over de jeugd en de beslissing van Rebmann om de zending in te gaan. Hij volgt jarenlang een studie in Basel en maakt een reis via Nederland naar Londen. Dan volgt de vraag: waarheen wordt Rebmann uitgezonden? Gekozen wordt voor Mombassa, waar al een zendeling, Johann Ludwig Krapf naar uitgezonden is. De samenwerking met Krapf loopt niet altijd even soepel en de omstandigheden zijn zwaar. We lezen over zijn eerste en tweede huwelijk, zijn standvastigheid en de eerste bekeerlingen. Soms is het begrip van de uitzendende organisatie klein; je ziet dat zij in feite toch veraf staan. Een grote traditie van slavernij is een van de omstandigheden waarmee Rebmann wordt geconfronteerd. Bijzonder is dat de slaaf Salimini hem helpt bij het vertaalwerk. In 1875 is Rebmann bijna blind en moet hij het werk verlaten.

Op de leeftijd van 56 jaar sterft hij tijdens een ziekbed. Hij laat prachtige zaken achter: een woordenboek Engels-Kiniassa, de taal van Nyasaland, het huidige Malawi, en een woordenboek Nika-Engels. Maar daarnaast betekende zijn werk als pionier heel veel voor het verdere werk in Afrika, iets dat nogal eens niet goed werd begrepen.
De tijd waarin Rebmann in Afrika is valt grotendeels samen met die van David Livingstone. Zijn diensttijd in Afrika bedraagt 29 jaar (1846-1875). Wanneer je bedenkt dat dit pas ruim 150 jaar geleden is, maakt het extra indruk.

Rebmann was de eerste blanke die de Kilimanjaro zag en zich erover verwonderde dat er in Afrika ook sneeuw is. Hoe groot is Gods werk als je ziet dat er nu honderden gemeentes zijn in die omgeving en dat er dagelijks nog mensen worden toegevoegd. Dit benadrukt de essentie van het pionierswerk van mensen als Rebmann.

Het boek zal niet snel als gewoon leesboek worden aangeschaft. De doelgroep zal bestaan uit mensen met een grote belangstelling voor zendingswerk. Verder lijkt het me een aan te bevelen boek voor mensen die overwegen voor de zending in Afrika te gaan werken. Kennis van de historie is dan heel belangrijk. Ook zendingsorganisaties kunnen uit dit boek veel leren over de samenwerking met hun uitgezondenen. Het belang van pioniers als Rebmann, die naar het schijnt niet zo veel hebben bereikt, is mij door het lezen van dit boek duidelijker geworden. Het lijkt dat er weinig vrucht is geweest, maar wanneer je kijkt naar de vruchten over de laatste 150 jaar dan zijn die enorm!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.