Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17078

Je peuter begrijpen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Hoogenboom, Aline en Stolk, Joop

Christelijke opvoeding

Frea Kroese

05-07-2017

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De auteurs van dit boek, twee orthopedagogen, hebben prima werk geleverd. Met talloze voorbeelden en informatie over de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van een peuter, leggen ze uit hoe het in die leeftijd werkt en hoe we er als opvoeders mee om kunnen gaan. Daarbij worden ouders ook zelf aan het woord gelaten en zijn de meningen tussen vader en moeder vaak verdeeld. Het doel is om zowel elkaar als dat kleine mensje te begrijpen en zo hem of haar zo goed mogelijk te kunnen begeleiden in het groter worden.

Het ontwikkelen van de mogelijkheden, de eigen wil en persoonlijkheid van de peuter en zijn behoefte aan veiligheid en geborgenheid komen steeds aan de orde. Met de Bijbelse wijsheid als richtsnoer voor al ons handelen worden ook ouders ‘opgevoed’. Want hoe reageer je zelf als iets niet lukt, of als je iets wilt, maar er zijn geen mogelijkheden voor?

Dat vind ik mooi aan het boek. Er is ruimte voor zowel ouders als peuters om te ontdekken, om te groeien, om te leren en vol te houden. Structuur aanbrengen voor zichzelf en de peuter, het benoemen van gevoelens en het benoemen van gedrag en de eventueel daaropvolgende sancties. Dat geeft houvast voor ouders en ook voor de peuter. Het bevorderen van duidelijkheid in het gezin voorkomt ongecontroleerde emoties en reacties.
Ruimte om vragen te stellen. Zowel voor ouders als voor peuters. Ruimte om na te denken over mogelijke antwoorden. Wijsheid opdoen en ter harte nemen.

Ik vind dit boek helpend en bemoedigend niet alleen voor ouders maar ook voor grootouders en andere verzorgers.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.