Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20040

Israël in het hart van de kerk

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kinzer, Mark S.

Themaboek Kerk en Israël

Frea Kroese

03-04-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Jezus in het hart van Israël

Heb je er ooit bij stilgestaan dat Petrus drie keer “nee” tegen God zegt als Hij Petrus uitnodigt om dieren te gaan slachten en te eten. Hij weigert het omdat hij een Joodse man is die precies weet wat hij wel of niet mag eten volgens de wet van Mozes. God zegt niets over zijn weigering en vraagt hem niet om zijn gewoonten te veranderen, maar probeert Petrus eraan te laten wennen dat sommige voor hem ondenkbare dingen voor God wel zouden kunnen. En vervolgens stapt Petrus over de huisdrempel van een onreine heiden om hem het evangelie te vertellen. Het was ondenkbaar dat de volgelingen van Yeshua ooit zouden omgaan met heidenen.

In de eerste paar honderd jaar van het bestaan van de volgelingen van Jezus is deze sfeer totaal omgekeerd en worden Joodse volgelingen gedwongen om al hun Joodse gewoonten achter zich te laten als zij in Jezus geloven, zij worden zelfs als vijanden behandeld. Heb je er weleens bij stilgestaan dat God nooit gevraagd heeft aan Jezus’ volgelingen om hun gewoonten te veranderen of dat Hij gevraagd heeft aan de niet-Joodse gelovigen om zichzelf te laten besnijden en het Pesachmaal te gaan gebruiken? In de nieuwe gemeenschap van gelovigen zijn mensen welkom zoals zij zijn. Heb je er weleens bij stilgestaan waarom Jezus’ gebed uit Johannes 17, dat al zijn volgelingen één zullen zijn, nog steeds niet verhoord is?

Mark Kinzer laat in dit boek zien hoe hij de brieven van Paulus leest en hij opent je de ogen voor het feit dat Jezus de Joodse Messias is, het hart van Israël en dat de gelovige gemeenschap in eerste instantie uit Joodse mensen bestaat, waar wij door ons geloof in Hem bij mogen horen.

Dit boek is een mooi opstapje voor alle volgelingen van Jezus, die hun Bijbel intussen denken te kennen, om kennis te maken met nieuwe waarheden en wellicht voor studenten theologie om met de Joodse kant van het evangelie kennis te maken. Als je serieus wilt dat Jezus’ gebed verhoord zal worden, moeten we iets met de belangrijke boodschap van dit boek. Met zijn 171 bladzijden ben je er zo door en heb je de kern te pakken om er verder op te kunnen studeren. En dat niet alleen. Er gaat een sterke oproep uit van dit boek om ons hart te openen voor alle gelovigen en hen te verwelkomen en te steunen, met hen samen te werken en te bidden. Totdat Jezus, onder Wiens voeten alles gesteld is, gesteld boven alle overheid, macht en kracht en heerschappij, komt om dit te aanvaarden uit Gods hand.

Het boek is een bundeling van vijf lezingen van Mark Kinzer en een interview met hem, voorafgegaan door een inleiding en toelichting over de Jules Isaac Stichting en afgesloten met een geschiedenisoverzicht van twintig eeuwen Messiaans Jodendom in vogelvlucht door Bol en een epiloog gevolgd door twee bibliografieën van Nederlandse en Engelse uitvoering en aanbevolen websites.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.