Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

11003

Het lied van de nachtegaal

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Berhane, Helen en Newrick, Emma

Geloofsopbouw

Saskia Schouten

17-01-2011

5 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Een waar gebeurd verhaal over geloof en vervolging in Eritrea.

Helen groeit op in Asmara, Eritrea en wordt op jonge leeftijd christen. Als klein meisje is ze begonnen met zingen in kerken en al spoedig schrijft ze haar eigen liederen. Als ze zestien is, wordt ze onverwacht uitgehuwelijkt aan een twintig jaar oudere man. Het huwelijk is niet goed. Haar man deelt haar geloof niet en vertoeft regelmatig in Zweden, waar hij voor hun huwelijk een tijdje heeft gewoond. Ze krijgen een dochter, Eva. Als Helens man een jaar in Zweden verblijft en dan terugkomt, wil hij scheiden.

Het heeft tot gevolg dat Helen niet meer welkom is in haar kerk. Met het geld dat ze van haar man kreeg, koopt ze een schoonheidssalon en vertelt haar klanten over Jezus. Ze sluit zich aan bij een huiskring, zingt daar en geeft Bijbellessen. De politie doet een paar keer een inval met als gevolg dat Helen meermalen gearresteerd wordt. Tussen de gevangenschappen door, maakt Helen een CD en geeft ze Bijbellessen aan een jongerengroep. Ook daar valt de politie binnen en dat resulteert erin dat Helen langdurig gestraft wordt en uiteindelijk in de beruchte containers terechtkomt, die als gevangenis dienen. Er is geen enkele privacy; het toilet is een open veld. Regelmatig vinden er martelingen plaats.

Helen sluit verschillende vriendschappen met christenen en gaat door met zingen en getuigen. Ze schrijft Bijbellessen en smokkelt ze naar belangstellenden en zelfs naar enkele bewakers. Als het ontdekt wordt, moet Helen afschuwelijke martelingen doorstaan. Desondanks blijft ze trouw aan Jezus, ondanks het feit dat ze telkens een mogelijkheid krijgt haar geloof af te zweren en daardoor vrij te komen. Ze weigert pertinent haar geloof op te geven en gaat door met getuigen van Jezus, ook tegenover de bewakers en de directeuren van de gevangenis.

Dan wordt ze zo zwaar gemarteld dat het haast niet te dragen is. Ze is bont en blauw en kan niet meer lopen. Ze vergaat van de pijn. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht en dat leidt tot haar vrijlating na ruim twee jaar.

Als ze aan de beterende hand is, vlucht ze naar Soedan, maar ook daar wordt ze bedreigd. Ze moet meermalen verhuizen en laat haar dochter naar Soedan smokkelen omdat ze met Eva het land uit wil. Met behulp van "Release Eritrea" verhuist ze naar Denemarken. Als ze volledig hersteld is, gaat ze weer zingen.

Een bijzonder indrukwekkend, aangrijpend relaas van een moedige, standvastige vrouw. Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen, ondanks de gruwelijke martelingen die er in beschreven staan. Helen is een voorbeeld voor iedere christen. Haar volharding in het geloof, het niet opgeven, heeft zeer veel indruk op me gemaakt.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.