Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Legêne, P.M.

Biografie

Frea Kroese

26-01-2011

 

Recensie

Door gesprekken heb ik “Graaf von Zinzendorf” in handen gekregen. Ondanks het ouderwetse taalgebruik is door het lezen in mijn hart een enorm vuur gekomen. Deze biografie is geschreven uit liefde voor wat God kan doen door een mensenleven heen. Hoewel, één mensenleven? Aan deze graaf werd door God een leger van mensen gegeven om hem te helpen met de onvoorstelbaar grote taak die hij in zijn volwassen leven van God kreeg toebedeeld.

Alleen begint het al direct in zijn kindertijd, dat God hem kent en door ongelooflijk moeilijke omstandigheden leidt. Het lijkt niet of God hem steunt, maar door het hele boek te lezen, zie je dat God juist deze grote moeilijkheden heeft gebruikt om van Ludwig von Zinzendorf een mens te maken die ongelooflijk volharden kon voor de zaak van Jezus. Hij had maar één doel, zoals de titel zegt: mensen tot Jezus brengen. Terwijl in die tijd criminelen, slaven, hoeren en boeren door de adellijke stand niet echt als mensen werden gezien, bekommerde hij zich om deze mensen. Hij begreep heel goed dat voor God geen enkel onderscheid bestond, terwijl hijzelf opgeleid werd om aan het hof van de koning te dienen.

Deze houding van de man, die absoluut tegen alle tijdsopvattingen en cultuuropvattingen inging, heeft mij diep getroffen. Hij heeft zijn leven, zijn afkomst, zijn goederen niets waard geacht. Hij ging er helemaal voor om God te dienen en Zijn liefde voor de mensen uit te dragen. Hij dacht niets anders, hij bad niets anders, hij sprak niets anders, hij leefde niets anders. Deze ongelooflijk intelligente man, die het aan geen luxe had ontbroken als hij anders had gekozen, koos voor de ongelooflijk kostbare nabijheid van God door alle luxe af te zweren.

Als je dit boek bij een antiquair ziet liggen: koop het, lees het! Geef het door en laat je leven erdoor beïnvloeden. Let op! Het gaat dwars tegen onze tijdgeest in van: “voor jezelf opkomen; goed voor jezelf zorgen”. Het gaat over spot en smaad verdragen, terwijl je weet dat God met je is, de ergste vernederingen doorstaan en pal blijven staan voor de waarheid. Dit boek, als je het serieus neemt, maakt me beschaamd en spoort mij tegelijkertijd aan om het echte leven te gaan ontdekken en te gaan leven.

De foto bevat het standbeeld van Von Zinzendorf in Herrnhut, Duitsland. Lees hier meer over deze oprichter van de Herrnhutters.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *