Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20051

Het is oorlog Sam!

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Vogelaar-van Mourik, Geeske

Jeugdboek over de oorlog

Saskia Schouten

28-04-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De tienjarige Sam woont met zijn ouders, broertjes en zusje op een Veluwse boerderij. Als de oorlog begint, wordt alles anders. Er komt bij hen een ‘neef’ logeren, maar Sam heeft direct door dat hij Joods is. Hij wordt bang en wil niet dat de jongen, Nard, bij hen komt wonen. Maar al gauw worden ze dikke vrienden en maakt Nard deel uit van hun gezin. Wel moet er altijd opgelet worden, want er woont een landverrader in de buurt en twee Duitsers komen regelmatig langs. Ze zetten paarden van hen in de schuur en een Duitser neemt zijn intrek op de hooizolder, die grenst aan de kamer van Sam en Nard.

Sam ontdekt dat verschillende mensen die hij kent, deel uitmaken van het verzet. Hij zwijgt erover, net zoals er door niemand gezegd wordt dat Nard een Jood is. Het wordt steeds lastiger om Nard verborgen te houden en er ontstaat een gevaarlijke situatie. Nard vlucht maar zal hij nog terugkeren?

Dit boek is voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Het boek is spannend en realistisch geschreven. Het geloof en vertrouwen op God komt er op een mooie manier in naar voren. Er komen enkele situaties in voor die ik niet zo geschikt vind voor kinderen van 9. Zoals een neergestorte Engelse piloot die sterft waar Sam bij is.

Er komen enkele ontroerende passages in voor waarbij ik mijn ogen niet helemaal droog kon houden.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.