Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

08020

Het geheim van Erasmus

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Tompot, Maurits en Bokhoven, Ines van

Historische roman

Saskia Schouten

10-05-2008

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Als de Sint Jan van Gouda in 1552 door brand verwoest wordt, krijgt glasschilder Dirck Crabeth de opdracht om voor nieuwe gebrandschilderde ramen te zorgen. Hij wordt ontboden bij professor Lethmaet uit Utrecht die hem de opdracht geeft om een verdwenen boekje van Desiderius Erasmus op te sporen. Dit boekje bevat plannen voor gebrandschilderde ramen van de Sint Jan. Lethmaet vindt het uiterst belangrijk dat door het gebruik van de afbeeldingen in de ramen van de kerk het woord van God wordt verspreid. Dirck krijgt hulp van monnik Cornelius en na een ingewikkelde zoektocht vindt deze het boekje.

Dan komt de schout bij hem. Dirck wordt verdacht van het in bezit hebben van een 'ketters geschrift', ofwel, het boekje van Erasmus. De schout gelast tot huiszoeking en dan vindt er een dramatische gebeurtenis plaats...

Dit is een vlot lezend, boeiend boek over Gouda in de 16e eeuw. Het overheersende katholicisme komt duidelijk naar voren. Ook hetgeen er met de ketters gebeurde.

Maurits Tompot geeft al jaren lezingen over de beroemde ramen van de Sint Jan. Ines van Bokhoven is schrijfster en gespecialiseerd in geschiedenis.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.