Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20098

Godenstrijd

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Ouweneel, Evert Jan

Themaboek Begin van de wereld

Sjoerd Veenman

16-09-2020

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

‘Godenstrijd’ van Evert Jan Ouweneel is absoluut een origineel boek. Niet eerder heb ik een vergelijkbare kroniek gelezen. Een kroniek over het begin van de wereld, gebaseerd op het eerste Bijbelboek Genesis, maar daarnaast op andere oude geschriften, en ook wel op nieuwere, zoals Joodse commentaren.

Genesis is volgens de auteur van zo’n soberheid dat talloze vragen er niet in worden beantwoord, en naar die antwoorden is hij op andere plaatsen op zoek gegaan. Voor de goede orde: hij beweert gelukkig niet dat hij komt met een historisch betrouwbare reconstructie van het begin. ‘De onbescheidenheid van deze schrijver kent haar grenzen,’ schrijft hij in zijn voorwoord. Wel geeft hij veel informatie over de genoemde geschriften, waaronder ook werken van de oude Babyloniërs en antieke schrijvers als Herodotus en Josephus.

Een boek over Bijbelheiligen, engelen en demonen. Vol strijd. Zijn motto is niet voor niets Paulus’ bekende tekst over de ‘geestelijke boosheden in de lucht’. Interessant voor de liefhebbers, maar best een uitdaging. De leesbaarheid neemt hier en daar af door de opsomming van talloze namen en gebeurtenissen. Op elke pagina staan verwijzingen naar Bijbelteksten of andere bronnen. Dat verraadt studie en uithoudingsvermogen, maar roept ook wel vragen op. Zo wordt er regelmatig verwezen naar Bijbelteksten, bijvoorbeeld uit het nieuwe Testament, die geen enkel verband lijken te hebben met dat wat Ouweneel schrijft. Dat vind ik niet sterk. Persoonlijk vind ik het ook lastig dat de schrijver geen duidelijk onderscheid maakt tussen Bijbelse – en andere gegevens. Dat heeft natuurlijk te maken met de manier waarop je tegen de Bijbel aan kijkt. Aan de andere kant werd ik af en toe zeker aan het denken gezet. Bijvoorbeeld bij de stelling dat Melchizedek, de priester-koning van Jeruzalem, niemand anders was dan Sem, een van de zonen van Noach. Over die mogelijkheid had ik nog nooit iets gehoord ... Evert Jan Ouweneel is afgestudeerd als filosoof, en dat is in dit boek zeker merkbaar. Hij lijkt vooral op zoek naar kennis en verbanden.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.