Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

10032

God dienen op de werkplek

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Temple, John

Geloofsopbouw

Cora van Dijk

06-07-2010

3 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Het boek begint met een christelijke kijk op de wereldeconomie. Een brede kijk dus. Daarna wordt het plaatje ingezoomd en krijgen we een aantal hoofdstukken over de werkplek. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan managersfuncties, maar het kan voor iedere werknemer en werkgever gelden. De schrijver doet krachtige uitspraken en zet je tot denken aan met vragen als: Betekent toegewijd werken dat je veel uren moet draaien? Op welke manier moeten we omgaan met hebzucht en begeerte? Hebben jouw christelijke standpunten je wel eens werkelijk iets gekost?

Op sterke wijze worden de wereld van de seculiere mens naast die van de christelijke mens gezet. Op het werk zal er ook een duidelijk verschil zijn tussen deze twee. Temple pleit ervoor om de liefde die in de Bijbel AGAPE wordt genoemd toe te passen op de werkplek. AGAPE is vrij vertaald: dienende liefde. Ook op de werkplek mag je laten zien dat je in dienst van God staat en daarmee de medemens, of dat nu een meerdere of mindere op je werkplek is, liefhebt. Dat houdt in de praktijk in dat je een andere werkinstelling hebt. Als het goed is, zijn je integriteit en betrouwbaarheid groot. Ook zul je niet mee kunnen doen aan omkoperij, fraude of 'stelen' van het bedrijf, als is het maar een nietmachine.

Dan wordt er gesproken over christelijk leiderschap. Hierbij wordt het voorbeeld van Jezus gebruikt, dat is als het goed is degene die wij proberen na te volgen. De manier waarop Hij met de mensen omging was heel bijzonder. Hij waste zelfs de voeten van zijn discipelen. Zo mogen ook christelijke managers oog hebben voor de werknemers. Daarna wordt ingegaan op de houding van Paulus die trachtte Jezus na te volgen. Ook aan leiders binnen de kerken wordt gedacht.

Tenslotte eindigt het boek met een hoofdstuk over rijkdom. Hoe moeten we daar als christen mee omgaan? Moeten we alles weggeven? Mogen we ervan genieten? Welke risico's kun je nemen en welke niet?

Het is alles bij elkaar een zeer informatief boek. Er zijn vele verwijzingen naar Bijbelteksten die sterk bij het onderwerp horen. Temple heeft een grote mensenkennis, dat is wel duidelijk. Hij spreekt uit ervaring, want hij is bij vele bedrijven over de hele wereld betrokken geweest. Je kunt heel veel uit het boek halen, maar niet altijd is de situatie de onze. Zo staat bijvoorbeeld de constructie van een bedrijf beschreven, maar die sluit niet aan bij de Nederlandse situatie. Ook wordt een hoofdstuk aan pensionering gewijd waarbij dit wat ver van ons afstaat. Maar ondanks die dingen is het een boek met een schat aan informatie en waarde. Ook heel geschikt om bij een bedrijf met de christelijke werknemers en/of werkgevers te bespreken. Bij dit alles staat bij Temple voorop dat wij alles wat we hebben van God hebben ontvangen: 'Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.' (Matt. 6: 21).

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.