Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

13042

Duizendmaal dank

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Voskamp, Ann

Bezinning

Antoinette Schram

17-06-2013

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De eerste herinnering van Ann Voskamp is een drama. Zij en haar moeder zien haar zus aangereden worden door een vrachtwagen. Haar moeder moet daarna opgenomen worden in een psychiatrisch centrum; haar vader is het contact met God kwijt. Ook als volwassene maakt Ann een drama mee; de dood van twee van haar neefjes.

Maar ondanks alles blijft ze geloven in de vreugde van God, en blijft ze zich realiseren dat er duizenden momenten zijn om voor te danken. In dit boek zoekt Ann naar de zin van het leven. Ze staat stil bij de manier waarop Jezus leefde, met name tijdens Zijn laatste uren waarin Hij het brood brak en ervoor dankte. Ze noemt dit het leven van eucharisto.

Laag voor laag pelt ze af in het dankzeggen. Steeds komt ze bij een hobbel, een obstakel waar danken lijkt te stranden en ze neemt je mee in haar strijd, de twijfels, de zoektocht naar antwoorden en hoe dit te rijmen met de toepassing in het dagelijks leven. Daar gebruikt ze bloemige zinnen voor. Soms is het poëtisch taalgebruik terecht, het onderstreept de schoonheid van het geschenk, maar als het je niet bekoort, ontdek dan toch wat ze wil vertellen, hoe danken je kijk op het leven kan veranderen.

Het verhaal van Ann Voskamp komt heel nederig over, in haar zoektocht preekt ze niet vanaf de kansel wat ze zo goed weet, maar zijn het vooral lessen uit eigen ervaring, door schade en schande (zonde, zorgen, stress e.d.) wijs geworden. Daardoor ervaar je herkenning, en wil je mee in dit leven van eucharisteo (dankzegging). Het raakt je hart omdat je allemaal op zoek bent naar het volle leven, het kunnen genieten van het leven zoals God het je geeft op de plaats waar je bent. Aan de andere kant is het haar verhaal, je kunt de schrijfster niet altijd volgen, het is haar persoonlijke ontdekkingstocht en al lezende haal je haar niet in. Eigen ervaringen kunnen heel anders zijn, dat neemt niet weg dat het wel mooi is deze ontdekkingsreis, het leven van dankzegging. Een uitdaging om aan de slag te gaan met je eigen verhaal of in elk geval om je eigen lijst te maken met zegeningen en ervaren hoe het je verandert, hoe je dichter bij God komt, die je eert door Hem te danken.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.