Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

11022

Dreigende duisternis

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Thoene, Bodie en Thoene, Brock

Christelijke roman

Cora van Dijk

20-05-2011

4 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Sion deel 1.

Loralei Keppler is een jonge vrouw van tweeëntwintig jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Haar familie geeft hulp aan Joodse mensen en loopt hierdoor gevaar. Ook Lora krijgt te maken met een zware weg. Ze offert haar zelfstandigheid op door een huwelijk aan te gaan uit zelfopoffering, ze wordt gescheiden van haar geliefde ouders. Samen met haar zus Jessica vlucht ze vanuit Brussel richting London.

Deze weg is zwaar en verloopt traag en moeizaam. In Frankrijk vinden ze onderdak bij een oude begraafplaats waar enkele oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog verblijven. Samen met hen helpen ze de vele vluchtelingen die ook de begraafplaats als vluchtplaats willen gebruiken. Tenslotte komt het ervan; ze maken de oversteek naar Engeland.

Inmiddels wordt ook Groot Brittannië betrokken bij de oorlog. Londen is niet de veilige haven die ze hoopten te vinden. Wel ontmoet Lora daar een oude vriend van de familie die een geheim rond zijn persoon meedraagt, waar Lora maar niet achter kan komen. Als het bericht komt dat haar man omgekomen is, is er een groot verdriet, maar gaandeweg wordt ze verliefd op de geheimzinnige Eben. Tussen de oorlog door vinden ze de liefde en hebben ze zelfs momenten van geluk en genot. Heel mooi beschreven. Maar dan komt er het bericht dat Varrick, haar eerste echtgenoot, nog leeft. Wat heeft dat voor gevolgen?

Zoals we gewend zijn van dit echtpaar is het een zeer goed geschreven boek, waarbij je er eigenlijk niet aan hoeft te twijfelen dat de details over de oorlog goed zijn verwerkt in het verhaal en daardoor is het een geloofwaardig verhaal. Dat gevoel verdwijnt helaas als de legende van Lamed vav (de 36 rechtvaardigen) aan de orde komt. Dit is een Joodse legende uit de kringen van de Kabbala. In het boek wordt dit voor waar aangenomen. Voor mij neemt het verhaal hierdoor in kracht af. Ik ben heel benieuwd hoe andere lezers dit ervaren.

Alles bij elkaar genomen toch een dikke pluim voor dit schrijversduo. Ik zie uit naar deel 2.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.