Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

11023

Blindelings vertrouwen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Maasland, Piet

Waargebeurd verhaal

Saskia Schouten

23-05-2011

4 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Dit boek is het persoonlijke verhaal van Piet Maasland over zijn leven met een visuele beperking.

Op de kleuterschool werd er bij Piet bijziendheid geconstateerd. Hij kreeg een bril en werd daarmee gepest. Toen het gezin Maasland verhuisde van Strijen naar Sliedrecht, kreeg Piet last van faalangst. Dit had mede te maken met een bepaald Godsbeeld dat hij meekreeg vanuit zijn opvoeding: "Voor God is nooit iets goed genoeg". Piet wilde theologie studeren, maar hij redde het niet op het gymnasium en zocht werk. Hij kwam terecht bij de Amrobank.

Tijdens een jongerenreis ontmoette hij Jikke waarmee het heel goed klikte. Hij trouwde met haar en ze hebben vier kinderen gekregen. Jaren later zag hij plotseling een zwart balletje heen en weer schieten voor zijn linkeroog. Via de huisarts en de oogarts werd hij doorverwezen naar het oogziekenhuis in Rotterdam. Het bleek dat het netvlies was losgelaten en dubbelgeklapt. Hij werd geopereerd en tevens werd het netvlies van zijn rechteroog vastgezet.

Toen hij maanden later iets zwaars tilde, ging het mis. Er ging een pijnlijke scheut door zijn oog en Piet verloor het zicht. Er kon niets meer aan gedaan worden. Hij werd bang om helemaal blind te worden, maar bleef zichzelf moed inspreken.

Later verhuisde hij met zijn gezin naar Putten. Hij kreeg werk bij een bank in Nijkerk. Maar zijn zicht begon slechter te worden. Hij moest stoppen met autorijden en later ook met fietsen. Zijn werkplek werd aangepast, maar toen zijn zicht nog meer begon te verslechteren, werd hij naar de bedrijfsarts gestuurd, in de verwachting dat hij afgekeurd zou worden. Dit gebeurde echter niet. Wel werd hem geadviseerd om minder te werken en uiteindelijk werd hij volledig arbeidsongeschikt verklaard. In 1995 leerde Piet dat hij een parel in Gods hand is en vanaf dat moment vertrouwt hij volledig op God en neemt Jezus de eerste plaats in in zijn leven.

Dit boek geeft een verhelderende kijk op het leven van iemand met een visuele handicap. Uitgebreid komen de ups en downs van Piet naar voren. Erg interessant is het om te lezen over allerhande hulpmiddelen die er zijn voor visueel gehandicapten. Behalve de stok en de geleidehond die natuurlijk erg bekend zijn, krijgt de lezer informatie over aangepast lezen en hoe een visueel gehandicapte zonder morsen zijn eigen koffie in kan schenken. Het Godsvertrouwen van de auteur komt in dit boekje sterk naar voren.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.