Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18014

De troost van sterren

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Boling, Dave

Christelijke roman

Antoinette Schram

05-02-2018

4 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

De troost van sterren is het verhaal van Aletta Venter een meisje van 12, dat door de Boerenoorlog volwassen wordt in een concentratiekamp van de Engelsen. Het is bijzonder knap geschreven door Dave Boling, die een Engelse opa heeft, die in deze oorlog heeft gevochten.

De wereld zien door de ogen van een kind, dat gevangen wordt gehouden, observeert niet alleen de oorlog op zich, waar verschillende partijen zijn. Natuurlijk de vijand, de Engelsen, die op dat moment 1900, rondtrekken en boerderijen platbranden en vrouwen en kinderen bij elkaar in kampen zetten. Er zijn dan al boeren die al samenwerken of zich hebben overgegeven. Aletta maakt het mee in haar eigen familie, waar haar tante, van wie ze onderwijs heeft gehad opeens in het andere kamp zit. Hoe verschrikkelijk het kamp is blijkt uit kleine details, zoals het feit dat opa altijd zei dat een buurman dichtbij woonde als je de rook uit zijn schoorsteen kon zien. Nu wonen ze met andere gezin in een tent. Wie is te vertrouwen? Behalve de oorlog is daar ook nog de oorlog in haarzelf, het volwassen worden, waarbij ze levenslessen van de mensen die dicht bij haar stonden zich eigen probeert te maken. Zoals de verhalen van haar opa, maar ook de wijsheid van hun zwarte hulp in de huishouding.

Ik heb nog niet eerder zo’n aangrijpend relaas over de gebeurtenissen in het concentratiekamp tijdens de Boerenoorlog gelezen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.